Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą
Doskonała potrawa z dodatkiem bakalii

Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 0,5 kg mandarynek
- Świeża mięta pieprzowa
- 75 g orzechów Pinii np. Bakalland
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej np. Bakalland)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut gotujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego Złote owoce, kilka liści mięty, czekamy aż bakalie delikatnie zmiękną i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej smakować będzie podana w piknikowych słoiczkach.