Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Połączenie soczystych pomidorów z bakaliami to strzał w dziesiątkę!

Składniki
- hummus
- 1 puszka cieciorki
- 1 ząbek czosnku
- Łyżka oliwy
- Sok z połowy cytryny
- 100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
- sałatka
- 3 duże pomidory
- 50 g Chrupiącej Sałatki np. Bakalland z żurawiną
- 2 marchewki
- 3 łyżeczki kaparów
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.