Reklama

Reklama

Słone ciasto z fetą i bakłażanem

Idealne na piknik czy wycieczkę za miasto. Wytrawne, ziołowe ciasto z bakłażanem i fetą. Świetnie smakuje na zimno.

Zwykle nie znamy zbyt wiele sposobów na wykorzystanie bakłażana. Grillujemy go, pieczemy albo faszerujemy. A jest to także fantastyczny dodatek do ciasta, pełnego ziół i wzbogaconego serami: parmezanem i fetą.

Reklama

Bakłażan jest cennym warzywem ze względu na zawartość potasu, wapnia i magnezu. To także wartościowe źródło błonnika. W 100 gramach bakłażan będzie go miał dwukrotnie więcej niż np. jabłka. Witaminy C, A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w niewielkich ilościach.

Do przygotowania wytrawnego ciasta potrzebujemy: 400 g małych bakłażanów, 200 g fety, 150 g mąki, 3 jajka, 120 ml śmietanki 18 proc., 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g tartego parmezanu, 150 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, siekaną natkę i kolendrę.

Bakłażany, obrane ze skórki kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z połową oliwy, około 6-8 minut, często mieszając. Usmażone bakłażany osuszamy na ręczniku papierowym i odkładamy na bok.

W misce mikserem roztrzepujemy jajka. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek, energicznie mieszając, aby uzyskać gładkie ciasto. Wlewamy śmietanę i resztę oleju, jeszcze ubijając, a następnie dodajemy starty parmezan, pieprz i sól, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Ser feta kroimy w kostkę. Dodajemy bakłażana i fetę do ciasta, delikatnie mieszając. Dodajemy siekane zioła. Wlewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 45 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się zarumieni, możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone: patyczek powinien być ledwo wilgotny. Studzimy przed podaniem. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje