Słoneczny sorbet
Ananasy umyj i odetnij liście.
Składniki na 2-4 porcje:
- 2 małe dojrzałe świeże ananasy
- 2-3 dojrzałe brzoskwinie
- 3/4 szkl. niegazowanej wody mineralnej
- 1/2 szkl. brązowego cukru
Dekoracja:
- maliny
- listki melisy lub mięty
Sposób przygotowania:
1. Ananasy umyj, odetnij liście. Odkrój górną część (w 2/3 wysokości owocu), ostrym nożykiem lub specjalną łyżeczką do wydrążania grejpfrutów wytnij cały miąższ, nie nacinając skórki. Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i wypestkuj. Przygotowany miąższ owoców potnij na małe kawałki
2. Wodę podgrzej, rozpuść w niej cukier, wrzuć pokrojone owoce. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest za mało słodka, dodaj odrobinę miodu. Jeśli cukru jest zbyt dużo, wciśnij parę kropli soku z limonki lub cytryny.
3. Masę owocową przełóż do plastikowego naczynia i włóż do zamrażarki. Gdy zacznie zamarzać, ponownie zmiksuj. Po godzinie znów zmiksuj i powtórz po kolejnej godzinie. Zostaw do całkowitego zamrożenia. Sorbet wyjmij na 10 minut przed podaniem. Łyżką do lodów nakładaj kulki do miseczek z ananasa. Sorbet udekoruj malinami i melisą.
Czas przygotowania: 280 minut