Smaczne ciasta z polewą
Puszyste i delikatne. Nikt się im nie oprze!
Marcepanek pod pierzynką
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło posiekaj z marcepanem i mlekiem. Zagniatając, dodaj po jednym jajku, cukier, mąkę i ajerkoniak. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 40 minut w 180°C. Ostudź.
2. Krem: serek zmiksuj z masłem i cukrem na gładką masę. Posmaruj nią ostudzone ciasto, posyp posiekanymi orzeszkami.
Babka dyniowa
Sposób przygotowania
1. Ciasto: obie mąki przemieszaj z solą i sodą. Jajka zmiksuj z musem, a następnie z cukrem i olejem. Na koniec domieszaj mąki z sodą i solą. Gdy składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-45 minut.
2. Polewa: na patelnię wsyp cukier i zalej go taką ilością wody, by ledwo go przykryła. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę. Podgrzewaj, kołysząc patelnią, aż masa zgęstnieje i powoli będzie spływać z łyżki. Kajmakową polewę lekko przestudź.
3. Wystudzone ciasto polej tężejącą polewą. Odstaw do całkowitego ostudzenia (polewa będzie lekko lejąca).