Smaczne ciasta z polewą
Puszyste i delikatne. Nikt się im nie oprze!

Marcepanek pod pierzynką
Składniki
- 25 dag masła
- 20 dag marcepanu
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki ajerkoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka;
- krem
- 40 dag kremowego serka do smarowania
- 10 dag masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- orzechy
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło posiekaj z marcepanem i mlekiem. Zagniatając, dodaj po jednym jajku, cukier, mąkę i ajerkoniak. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 40 minut w 180°C. Ostudź. 2. Krem: serek zmiksuj z masłem i cukrem na gładką masę. Posmaruj nią ostudzone ciasto, posyp posiekanymi orzeszkami.
Babka dyniowa

Składniki
- po 1 szkl. mąki pszennej i gryczanej lub kukurydzianej
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1 szkl. musu dyniowego (z ok. 4 dag upieczonej dyni)
- 4 jajka
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- polewa
- 1 szkl. śmietanki kremówki 36%
- 2/3 szkl. cukru
- orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: obie mąki przemieszaj z solą i sodą. Jajka zmiksuj z musem, a następnie z cukrem i olejem. Na koniec domieszaj mąki z sodą i solą. Gdy składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-45 minut. 2. Polewa: na patelnię wsyp cukier i zalej go taką ilością wody, by ledwo go przykryła. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę. Podgrzewaj, kołysząc patelnią, aż masa zgęstnieje i powoli będzie spływać z łyżki. Kajmakową polewę lekko przestudź. 3. Wystudzone ciasto polej tężejącą polewą. Odstaw do całkowitego ostudzenia (polewa będzie lekko lejąca).