Smaczne dania obiadowe

Na każdy dzień tygodnia!

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki po azjatycku

Sposób przygotowania

1. Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście. Tłuczkiem delikatnie rozbij grubą część liścia, zblanszuj. Ryż ugotuj na sypko. Do naczynia przełóż mięso mielone, dodaj ryż i jajko. Cebulę dymkę, paprykę, czosnek, papryczkę chilli i kolendrę posiekaj drobno i dodaj do mięsa. 

2. Wlej sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj starty na tarce imbir, przypraw solą i pieprzem. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń. Możesz związać sznurkiem. Ułóż gołąbki w garnku, podlej wodą i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj.

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Quiche
Quiche123RF/PICSEL

Quiche z warzywami

Sposób przygotowania

1. Twaróg zmiksuj, dodaj masło, wsyp mąkę chlebową, sól i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto, schłodź. Rozwałkuj, przełóż do formy. Ponakłuwaj i piecz 15 minut w temp. 200 st. C. 

2. Marchewki obierz, pokrój w paski i ugotuj w osolonym wrzątku z fasolką szparagową. Papryki pokrój. Jajka wymieszaj ze śmietaną i startym na tarce serem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej na tartę, na wierzchu ułóż warzywa. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C. 

Placuszki z kalafiora
Placuszki z kalafiora123RF/PICSEL

Placuszki z kalafiora

1. Kalafior umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do kalafiora. Wymieszaj z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron. 

2. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj kurki, podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Dodaj dynię, posiekany szczypiorek i śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj do placków.

Przepis na szwajcarski placek ziemniaczanyInteria Kulinaria
Muszle nadziewane
Muszle nadziewane123RF/PICSEL

Muszle nadziewane

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj. Czosnek pokrój, zrumień na oliwie, wyjmij. Usmaż cebulę, dodaj mięso, smaż, mieszając. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, suszoną bazylią i rozmarynem. 

2. Dodaj zmiksowane pomidory, zalej przecierem i winem. Przypraw i duś pod przykryciem. Muszle napełnij mięsem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym i posyp startym na tarce parmezanem. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C. Podawaj ze świeżą bazylią.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas