Smaczne dania obiadowe

Na każdy dzień tygodnia!

Gołąbki po azjatycku

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • kapusta pekińska
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • jajko
  • 1/2 pęczka cebuli dymki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka startego imbiru
  • sól
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście. Tłuczkiem delikatnie rozbij grubą część liścia, zblanszuj. Ryż ugotuj na sypko. Do naczynia przełóż mięso mielone, dodaj ryż i jajko. Cebulę dymkę, paprykę, czosnek, papryczkę chilli i kolendrę posiekaj drobno i dodaj do mięsa. 

2. Wlej sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj starty na tarce imbir, przypraw solą i pieprzem. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń. Możesz związać sznurkiem. Ułóż gołąbki w garnku, podlej wodą i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje