Smaczne dania obiadowe
Na każdy dzień tygodnia!

Gołąbki po azjatycku
Składniki
- kapusta pekińska
- 1,5 szklanki ryżu
- 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
- jajko
- 1/2 pęczka cebuli dymki
- 1/2 żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka startego imbiru
- sól
- koncentrat pomidorowy
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście. Tłuczkiem delikatnie rozbij grubą część liścia, zblanszuj. Ryż ugotuj na sypko. Do naczynia przełóż mięso mielone, dodaj ryż i jajko. Cebulę dymkę, paprykę, czosnek, papryczkę chilli i kolendrę posiekaj drobno i dodaj do mięsa. 2. Wlej sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj starty na tarce imbir, przypraw solą i pieprzem. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń. Możesz związać sznurkiem. Ułóż gołąbki w garnku, podlej wodą i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj.

Quiche z warzywami
Składniki
- 12 dag twarogu
- szklanka mąki chlebowej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- nadzienie
- 2 marchewki
- sól
- 10 dag fasolki szparagowej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 5 jajek
- szklanka śmietany 18 proc.
- 10 dag żółtego sera
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Twaróg zmiksuj, dodaj masło, wsyp mąkę chlebową, sól i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto, schłodź. Rozwałkuj, przełóż do formy. Ponakłuwaj i piecz 15 minut w temp. 200 st. C. 2. Marchewki obierz, pokrój w paski i ugotuj w osolonym wrzątku z fasolką szparagową. Papryki pokrój. Jajka wymieszaj ze śmietaną i startym na tarce serem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej na tartę, na wierzchu ułóż warzywa. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

Placuszki z kalafiora
Składniki
- 1/2 świeżego kalafiora
- mała marchewka
- cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól
- pieprz
- olej
- dodatkowo
- 30 dag dyni
- oliwa
- cebula
- 15 dag kurek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
1. Kalafior umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do kalafiora. Wymieszaj z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron. 2. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj kurki, podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Dodaj dynię, posiekany szczypiorek i śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj do placków.

Muszle nadziewane
Składniki
- 20 szt. muszli makaronowych conchiglioni
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- cebula
- 40 dag mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- suszona bazylia
- rozmaryn
- 40 dag pomidorów z puszki
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki
- czerwonego wina
- 5 dag parmezanu
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj. Czosnek pokrój, zrumień na oliwie, wyjmij. Usmaż cebulę, dodaj mięso, smaż, mieszając. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, suszoną bazylią i rozmarynem. 2. Dodaj zmiksowane pomidory, zalej przecierem i winem. Przypraw i duś pod przykryciem. Muszle napełnij mięsem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym i posyp startym na tarce parmezanem. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C. Podawaj ze świeżą bazylią.