Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia
Wciąż brakuje ci pomysłów na obiad? Spieszymy z pomocą!
Jajka w pomidorach
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, osusz, odkrój czubki. Wydrąż środek i całość posól. Odstaw na 30 minut i odlej sok.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj miąższ z pomidorów i krojone pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi. Dodaj masło i wino.
3. Duś bez przykrywki, aż sos lekko odparuje. Wydrążone pomidory wypełnij gorącym sosem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do temp. 200°C i piecz 15 minut. Następnie do każdego pomidora wbij jajko i piecz, aż białko się zetnie. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, oprószone solą i pieprzem.
Tarta z warzywami
Sposób przygotowania
1. Do mąki dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj i dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce. Rozwałkuj, piecz 10 minut w temp. 220 st. C.
2. Podsmaż pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę. Jajka wymieszaj ze śmietaną, startym serem, wystudzonymi warzywami, solą i pieprzem. Wylej na ciasto i piecz 45 minut w temp. 180 st. C.
Kurczak w boczku
1. Umyte i podzielone piersi kurczaka natrzyj olejem, solą, słodką papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Natnij wzdłuż, by powstała kieszonka.Włóż żółty ser pokrojony w plastry. Piersi zawiń w kilka plastrów boczku. Ułóż w brytfannie posmarowanej olejem. Posyp rozmarynem.
2. Brokuł ugotuj na półtwardo. Dodaj do kurczaka wraz z pokrojonymi marchewkami, selerem naciowym i cebulą. Piecz pod przykryciem w temp. 180 st. C. 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Podawaj z makaronem.
Pulpeciki wegetariańskie
Sposób przygotowania
1. Tofu pokrój, zmiksuj z bułką tartą, płatkami drożdżowymi, musztardą i sosem sojowym. Przypraw, zmiksuj na gładką masę i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smaż.
2. Podsmaż posiekaną cebulę i startą drobno marchewkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, ocet balsamiczny, masło, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Duś 10 minut, sosem zalej pulpety. Podawaj z makaronem.
Pstrąg z cytryną
Sposób przygotowania
1. Pstrągi natrzyj solą i pieprzem. Do wnętrza włóż koper, cytrynę pokrojoną w plastry. Drugą w plastrach ułóż na dnie brytfanny, a z trzeciej wyciśnij sok. Dodaj do niego oliwę, obrane ząbki czosnku i ostrą paprykę w proszku. Zmiksuj, posmaruj ryby. Obłóż plastrami pozostałych cytryn.
2. Zawiń sznurkiem. Piecz 40 minut w temp. 200°C. Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, starte na tarce obrane jabłko, posiekany czosnek, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Podawaj surówkę do ryby.
Kaczka z jabłkami Wierzch roladek będzie i żurawiną
Sposób przygotowania
1. Piersi kaczki posmaruj roztopionym masłem. Przypraw solą, majerankiem i estragonem. Obłóż plasterkami obranego czosnku i odstaw na kilka godzin do lodówki.
2. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 minut w temp. 220°C oraz 2 godziny w temp. 180°C. 20 minut przed końcem dodaj obrane i pokrojone w plastry jabłka i żurawinę. Gotową kaczkę pokrój w plastry, układaj na przemian mięso i jabłka, podawaj z opłukaną i osuszoną cykorią i rukolą.