Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia
Wciąż brakuje ci pomysłów na obiad? Spieszymy z pomocą!

Jajka w pomidorach
Składniki
- 8 dużych pomidorów
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki pomidorów z puszki
- łyżeczka cukru
- zioła
- prowansalskie
- łyżeczka masła
- 3 łyżki białego wina
- 8 jajek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, osusz, odkrój czubki. Wydrąż środek i całość posól. Odstaw na 30 minut i odlej sok. 2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj miąższ z pomidorów i krojone pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi. Dodaj masło i wino. 3. Duś bez przykrywki, aż sos lekko odparuje. Wydrążone pomidory wypełnij gorącym sosem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do temp. 200°C i piecz 15 minut. Następnie do każdego pomidora wbij jajko i piecz, aż białko się zetnie. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, oprószone solą i pieprzem.

Tarta z warzywami
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka cukru pudru
- sól
- pół kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- farsz
- oliwa
- czerwona papryka
- 2 cukinie
- cebula
- 4 jajka
- szklanka śmietany 18 proc.
- 10 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Do mąki dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj i dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce. Rozwałkuj, piecz 10 minut w temp. 220 st. C. 2. Podsmaż pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę. Jajka wymieszaj ze śmietaną, startym serem, wystudzonymi warzywami, solą i pieprzem. Wylej na ciasto i piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

Kurczak w boczku
Składniki
- 3 piersi kurczaka
- olej
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 10 dag sera żółtego
- 15 dag boczku wędzonego
- łyżka świeżego rozmarynu
- brokuł
- 2 marchewki
- 2 łodygi
- selera naciowego
- cebula
- 30 dag makaronu świderki
- sól
1. Umyte i podzielone piersi kurczaka natrzyj olejem, solą, słodką papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Natnij wzdłuż, by powstała kieszonka.Włóż żółty ser pokrojony w plastry. Piersi zawiń w kilka plastrów boczku. Ułóż w brytfannie posmarowanej olejem. Posyp rozmarynem. 2. Brokuł ugotuj na półtwardo. Dodaj do kurczaka wraz z pokrojonymi marchewkami, selerem naciowym i cebulą. Piecz pod przykryciem w temp. 180 st. C. 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Podawaj z makaronem.

Pulpeciki wegetariańskie
Składniki
- 35 dag tofu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- świeży lub suszony rozmaryn
- wędzona papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- olej
- oliwa
- cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag pomidorów z puszki
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka masła
- zioła prowansalskie
- 40 dag makaronu tagliatelle
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania
1. Tofu pokrój, zmiksuj z bułką tartą, płatkami drożdżowymi, musztardą i sosem sojowym. Przypraw, zmiksuj na gładką masę i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smaż. 2. Podsmaż posiekaną cebulę i startą drobno marchewkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, ocet balsamiczny, masło, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Duś 10 minut, sosem zalej pulpety. Podawaj z makaronem.

Pstrąg z cytryną
Składniki
- ryba
- 4 pstrągi
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 5 małych cytryn
- 4 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- ostra papryka w proszku
- surówka
- 1/3 białej kapusty
- 1/2 cebuli
- 1/2 jabłka
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Pstrągi natrzyj solą i pieprzem. Do wnętrza włóż koper, cytrynę pokrojoną w plastry. Drugą w plastrach ułóż na dnie brytfanny, a z trzeciej wyciśnij sok. Dodaj do niego oliwę, obrane ząbki czosnku i ostrą paprykę w proszku. Zmiksuj, posmaruj ryby. Obłóż plastrami pozostałych cytryn. 2. Zawiń sznurkiem. Piecz 40 minut w temp. 200°C. Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, starte na tarce obrane jabłko, posiekany czosnek, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Podawaj surówkę do ryby.

Kaczka z jabłkami Wierzch roladek będzie i żurawiną
Składniki
- 4 duże piersi kaczki
- 1,5 łyżki masła
- sól
- majeranek
- estragon
- 3 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 4 łyżki żurawiny (ze słoika)
- cykoria
- garść rukoli
Sposób przygotowania
1. Piersi kaczki posmaruj roztopionym masłem. Przypraw solą, majerankiem i estragonem. Obłóż plasterkami obranego czosnku i odstaw na kilka godzin do lodówki. 2. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 minut w temp. 220°C oraz 2 godziny w temp. 180°C. 20 minut przed końcem dodaj obrane i pokrojone w plastry jabłka i żurawinę. Gotową kaczkę pokrój w plastry, układaj na przemian mięso i jabłka, podawaj z opłukaną i osuszoną cykorią i rukolą.