Reklama

Reklama

Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia

Wciąż brakuje ci pomysłów na obiad? Spieszymy z pomocą!

Jajka w pomidorach

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 dużych pomidorów
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki pomidorów z puszki
  • łyżeczka cukru
  • zioła
  • prowansalskie
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki białego wina
  • 8 jajek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, osusz, odkrój czubki. Wydrąż środek i całość posól. Odstaw na 30 minut i odlej sok. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj miąższ z pomidorów i krojone pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi. Dodaj masło i wino. 

3. Duś bez przykrywki, aż sos lekko odparuje. Wydrążone pomidory wypełnij gorącym sosem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do temp. 200°C i piecz 15 minut. Następnie do każdego pomidora wbij jajko i piecz, aż białko się zetnie. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, oprószone solą i pieprzem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje