Smaczne potrawy na obiad
Podpowiadamy, co ugotować na najbliższe dni!

Zapiekane pomidory
Składniki
- 6 pomidorów
- sól
- 25 dag surowej szynki wieprzowej
- kilka gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżka sosu sojowego
- oregano
- pieprz
- jajko
- szklanka soku pomidorowego
- cebula
- 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Pomidory przekrój, lekko wydrąż. Oprósz solą i odwrócone zostaw na talerzu na 15 minut, zlej sok. Umyte mięso pokrój na mniejsze części i zmiel dwa razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite białko. Wyrób. 2. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i wypełnij mięsem. Posyp cebulą i tymiankiem. Zalej sokiem z pomidorów. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Pod koniec posyp startym żółtym serem.

Kiełbaski w cieście
Składniki
- 8 frankfurterek
- olej
- 40 dag ciasta francuskiego
- 8 plasterków sera żółtego
- jajko
- zioła prowansalskie
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- rukola
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ponacinane frankfurterki zrumień. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Podziel na 8 części. Na każdej ułóż plaster sera żółtego i kiełbaskę. Zawiń i ponacinaj. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi. 2. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Wymieszaj posiekane pomidory, czosnek, cebulę i rukolę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Podawaj z kiełbaskami.

Gołąbki z kapusty włoskiej
Składniki
- pietruszka
- 3 marchewki
- por
- 1/2 selera
- kapusta włoska
- sól
- 70 dag piersi kurczaka
- oliwa
- pieprz
- majeranek
- czosnek granulowany
- 1 kg ziemniaków
Sposób przygotowania
1. Z pietruszki, 2 marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Kapustę obierz z wierzchnich liści i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Włóż kapustę i gotuj 10 minut. Wyjmij, ostudź i obierz z wierzchnich liści. Resztę kapusty posiekaj, dodaj jedną startą marchewkę. Umyte piersi kurczaka pokrój w kostkę. Skrop oliwą, przypraw, wymieszaj z pokrojoną kapustą i marchewką. 2. Wyłóż farsz na liście kapusty i zawiń. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem godzinę.

Filet z dorsza w sosie
Składniki
- 70 dag dorsza
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szklanka mąki pszennej
- curry
- olej
- sos
- oliwa
- cebula
- 1/3 szklanki wody lub bulionu
- 4 łyżki śmietany 30 proc.
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki białego wina
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- sałatka
- 1/2 sałaty rzymskiej
- marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- oliwa
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka miodu
- sól
Sposób przygotowania
1. Dorsza oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki. Mąkę wymieszaj z curry, obtocz rybę, usmaż. Podsmaż posiekaną cebulę, dolej nieco wody lub bulionu, duś. Zalej śmietaną z mąką i winem. Posyp koprem, przypraw. 2. Wymieszaj sałatę, startą marchewkę i posiekaną czerwoną cebulą. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą. Zalej sałatkę. Rybę podawaj z sosem i sałatą.

Zapiekanka z bekonem
Składniki
- szklanka ryżu
- sól
- 40 dag piersi indyka
- oliwa
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- przyprawa do gyrosa
- olej
- cebula
- papryka czerwona
- kilka ogórków konserwowych
- 15 dag boczku wędzonego
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotuj. Indyka pokrój, skrop oliwą, przypraw. Na patelni rozgrzej olej i zrumień mięso. Dodaj pokrojoną cebulę. 2. Paprykę i ogórka konserwowego posiekaj. Boczek pokrój w plastry i zrumień na patelni. Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem. Posyp serem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

Żur polski
Składniki
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- cebula
- butelka żuru
- 2 łyżki chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki śmietany 22 proc.
- łyżeczka majeranku
- pieprz
- 40 dag białej kiełbasy
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
1. Z obranych marchewek, pietruszki, selera, pora i cebuli ugotuj wywar. Żur wymieszaj z chrzanem i odcedź na sicie. 2. Wlej do wywaru wraz z posiekanym czosnkiem i zrumienionym na patelni boczkiem. Dodaj śmietanę, majeranek, pieprz i ugotowaną wcześniej kiełbasę. Podawaj z ugotowanym jajkiem.