Smaczne potrawy na obiad

Podpowiadamy, co ugotować na najbliższe dni!

Nadziewane pomidory
Nadziewane pomidory123RF/PICSEL

Zapiekane pomidory

Sposób przygotowania

1. Pomidory przekrój, lekko wydrąż. Oprósz solą i odwrócone zostaw na talerzu na 15 minut, zlej sok. Umyte mięso pokrój na mniejsze części i zmiel dwa razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite białko. Wyrób. 

2. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i wypełnij mięsem. Posyp cebulą i tymiankiem. Zalej sokiem z pomidorów. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Pod koniec posyp startym żółtym serem.

Kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście123RF/PICSEL

Kiełbaski w cieście

Sposób przygotowania

1. Ponacinane frankfurterki zrumień. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Podziel na 8 części. Na każdej ułóż plaster sera żółtego i kiełbaskę. Zawiń i ponacinaj. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi. 

2. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Wymieszaj posiekane pomidory, czosnek, cebulę i rukolę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Podawaj z kiełbaskami. 

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki z kapusty włoskiej

Sposób przygotowania

1. Z pietruszki, 2 marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Kapustę obierz z wierzchnich liści i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Włóż kapustę i gotuj 10 minut. Wyjmij, ostudź i obierz z wierzchnich liści. Resztę kapusty posiekaj, dodaj jedną startą marchewkę. Umyte piersi kurczaka pokrój w kostkę. Skrop oliwą, przypraw, wymieszaj z pokrojoną kapustą i marchewką. 

2. Wyłóż farsz na liście kapusty i zawiń. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem godzinę. 

Dorsz
Dorsz123RF/PICSEL

Filet z dorsza w sosie

Sposób przygotowania

1. Dorsza oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki. Mąkę wymieszaj z curry, obtocz rybę, usmaż. Podsmaż posiekaną cebulę, dolej nieco wody lub bulionu, duś. Zalej śmietaną z mąką i winem. Posyp koprem, przypraw. 

2. Wymieszaj sałatę, startą marchewkę i posiekaną czerwoną cebulą. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą. Zalej sałatkę. Rybę podawaj z sosem i sałatą.

Zapiekanka
Zapiekanka123RF/PICSEL

Zapiekanka z bekonem

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj. Indyka pokrój, skrop oliwą, przypraw. Na patelni rozgrzej olej i zrumień mięso. Dodaj pokrojoną cebulę. 

2. Paprykę i ogórka konserwowego posiekaj. Boczek pokrój w plastry i zrumień na patelni. Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem. Posyp serem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

Żurek
Żurek123RF/PICSEL

Żur polski

Sposób przygotowania

1. Z obranych marchewek, pietruszki, selera, pora i cebuli ugotuj wywar. Żur wymieszaj z chrzanem i odcedź na sicie. 

2. Wlej do wywaru wraz z posiekanym czosnkiem i zrumienionym na patelni boczkiem. Dodaj śmietanę, majeranek, pieprz i ugotowaną wcześniej kiełbasę. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas