Reklama

Smaczne potrawy na obiad

Podpowiadamy, co ugotować na najbliższe dni!

Zapiekane pomidory

Składniki

  • 6 pomidorów
  • sól
  • 25 dag surowej szynki wieprzowej
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka sosu sojowego
  • oregano
  • pieprz
  • jajko
  • szklanka soku pomidorowego
  • cebula
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

1. Pomidory przekrój, lekko wydrąż. Oprósz solą i odwrócone zostaw na talerzu na 15 minut, zlej sok. Umyte mięso pokrój na mniejsze części i zmiel dwa razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite białko. Wyrób. 

2. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i wypełnij mięsem. Posyp cebulą i tymiankiem. Zalej sokiem z pomidorów. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Pod koniec posyp startym żółtym serem.

Reklama

Kiełbaski w cieście

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 frankfurterek
  • olej
  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 8 plasterków sera żółtego
  • jajko
  • zioła prowansalskie
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • rukola
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ponacinane frankfurterki zrumień. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Podziel na 8 części. Na każdej ułóż plaster sera żółtego i kiełbaskę. Zawiń i ponacinaj. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi. 

2. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Wymieszaj posiekane pomidory, czosnek, cebulę i rukolę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Podawaj z kiełbaskami. 

Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki

  • pietruszka
  • 3 marchewki
  • por
  • 1/2 selera
  • kapusta włoska
  • sól
  • 70 dag piersi kurczaka
  • oliwa
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Z pietruszki, 2 marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Kapustę obierz z wierzchnich liści i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Włóż kapustę i gotuj 10 minut. Wyjmij, ostudź i obierz z wierzchnich liści. Resztę kapusty posiekaj, dodaj jedną startą marchewkę. Umyte piersi kurczaka pokrój w kostkę. Skrop oliwą, przypraw, wymieszaj z pokrojoną kapustą i marchewką. 

2. Wyłóż farsz na liście kapusty i zawiń. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem godzinę. 

Filet z dorsza w sosie

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 70 dag dorsza
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szklanka mąki pszennej
  • curry
  • olej

Składniki - sos

  • oliwa
  • cebula
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki białego wina
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Składniki - sałatka

  • 1/2 sałaty rzymskiej
  • marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • oliwa
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • sól

Sposób przygotowania

1. Dorsza oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki. Mąkę wymieszaj z curry, obtocz rybę, usmaż. Podsmaż posiekaną cebulę, dolej nieco wody lub bulionu, duś. Zalej śmietaną z mąką i winem. Posyp koprem, przypraw. 

2. Wymieszaj sałatę, startą marchewkę i posiekaną czerwoną cebulą. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą. Zalej sałatkę. Rybę podawaj z sosem i sałatą.

Zapiekanka z bekonem

Czas przyrządzenia: godzina
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • szklanka ryżu
  • sól
  • 40 dag piersi indyka
  • oliwa
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej
  • cebula
  • papryka czerwona
  • kilka ogórków konserwowych
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj. Indyka pokrój, skrop oliwą, przypraw. Na patelni rozgrzej olej i zrumień mięso. Dodaj pokrojoną cebulę. 

2. Paprykę i ogórka konserwowego posiekaj. Boczek pokrój w plastry i zrumień na patelni. Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem. Posyp serem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

Żur polski

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • cebula
  • butelka żuru
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki śmietany 22 proc.
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

1. Z obranych marchewek, pietruszki, selera, pora i cebuli ugotuj wywar. Żur wymieszaj z chrzanem i odcedź na sicie. 

2. Wlej do wywaru wraz z posiekanym czosnkiem i zrumienionym na patelni boczkiem. Dodaj śmietanę, majeranek, pieprz i ugotowaną wcześniej kiełbasę. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy