Smaczne potrawy obiadowe
Znudziły ci się popularne dania? Spróbuj naszych propozycji. Wszystkim domownikom będzie smakowało!

Orientalne pulpeciki
Składniki
- 1 kg piersi kurczaka cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżka sosu rybnego
- olej
- sos
- olej sezamowy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- czerwona papryka
- 40 dag pomidorów z puszki
- 3/4 szklanki bulionu lub wody
- 1/2 szklanki ketchupu
- łyżka octu ryżowego
- 1/2 papryczki chilli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
- brokuł
- 2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Mięso zmiel, dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i sos rybny. Zagnieć. Uformuj małe pulpeciki, obsmaż je na oleju. 2. Posiekaną cebulę i czosnek obsmaż na oleju sezamowym, dodaj tarty imbir i posiekaną paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj pomidory, bulion lub wodę, ketchup, ocet i posiekaną papryczkę chilli. Włóż pulpeciki, gotuj 15 minut. Dodaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Podawaj z ryżem, brokułem. Posyp szczypiorkiem.

Zapiekanka z warzywami
Składniki
- pierś kurczaka
- oliwa
- sól
- pieprz
- kurkuma
- curry
- ostra papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- olej
- cebula
- papryka
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 4 suszone pomidory
- brokuł
- camembert
- makaron
- mozzarella
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój, przypraw, polej oliwą. Schłodź. Zeszklij posiekaną cebulę, wsyp pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Dodaj kurczaka, zrumień. 2. Wlej śmietanę, dodaj posiekane pomidory i camembert bez skórki. Brokuł i makaron ugotuj osobno. Włóż do naczynia, posyp startą mozzarellą, piecz 20 minut w temp. 180°C.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Składniki
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag szpinaku
- sól
- pieprz
- 1,3 kg ziemniaków
- jajko
- czosnek granulowany
- 4 łyżki mąki
- cebula
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- olej
- pojemnik jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- mięta
- ogórek
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozpuść masło, lekko zrumień przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj posiekany szpinak w liściach, smaż kilka chwil, mieszając. Przypraw. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków ziemniaczanych. Dodaj jajko, sól, czosnek granulowany, mąkę, startą cebulę, śmietanę i usmażony wcześniej szpinak. Dokładnie wymieszaj, odstaw na 20 minut. 2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, miętą, przeciśniętym ząbkiem czosnku i startym na tarce ogórkiem.

Kaczka nadziewana
Składniki
- cała kaczka
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz • majeranek
- estragon
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- olej
- 2 jabłka
- 4 śliwki
- garść żurawiny
- garść wiśni
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- jajko
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. W rondelku rozpuść masło. Wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą estragonu. Natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz. Czosnek posiekaj, obłóż mięso. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Włóż do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry i piecz 30 minut w temp. 200°C. Przekręć kaczkę, piecz 15 minut. 2. Posiekaną cebulę zeszklij, dodaj pokrojone jabłka, śliwki i żurawinę. Smaż 10 minut, mieszając. Przełóż do środka podpieczonej kaczki. Obłóż wiśniami. Przykryj i piecz 2 godziny w temp. 160°C. Ziemniaki ugnieć z mąką, solą i jajkiem. Formuj kuleczki, gotuj. Podawaj z kaczką.

Papryka pieczona
Składniki
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- por
- 2 cebule
- 30 dag pręgi wołowej lub udek z kurczaka
- sól
- pieprz
- szklanka kaszy kuskus
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag obranej dyni
- 2 cukinie
- kilka pieczarek
- kurkuma
- papryka w proszku
- tymianek
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 4 czerwone papryki
- łyżka masła
- 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Obrane marchewki, pietruszkę, seler, por i jedną cebulę zalej wodą. Dodaj mięso, sól, pieprz i ugotuj bulion. Kuskus zalej gorącym bulionem. Usmaż cebulę, czosnek, pokrojoną dynię, cukinie i pieczarki. Przypraw. 2. Duś pod przykryciem, podlewając bulionem. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj z kaszą. Papryki przekrój, wydrąż. Oprósz solą i wypełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wlej szklankę bulionu. Obłóż masłem. Piecz 35 minut w temp. 160°C. Posyp startym serem.

Pizza z pieczarkami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- sos
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- kilka pieczarek
- olej
- 15 dag sera żółtego
- czerwona cebula
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę, dodaj sól i oliwę. Ze świeżych drożdży zrób rozczyn z dodatkiem cukru i ciepłej wody. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę. Przecier pomidorowy przypraw i zagotuj. Pieczarki posiekaj, zrumień. Ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym żółtym serem. 2. Wyłóż pieczarki i posiekaną cebulę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Piecz 15 minut, aż brzegi pizzy się lekko zrumienią. Przed podaniem posyp listkami bazylii.