Smaczne potrawy obiadowe

Znudziły ci się popularne dania? Spróbuj naszych propozycji. Wszystkim domownikom będzie smakowało!

Orientalne pulpeciki
Orientalne pulpeciki123RF/PICSEL

Orientalne pulpeciki

Sposób przygotowania

1. Mięso zmiel, dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i sos rybny. Zagnieć. Uformuj małe pulpeciki, obsmaż je na oleju. 

2. Posiekaną cebulę i czosnek obsmaż na oleju sezamowym, dodaj tarty imbir i posiekaną paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj pomidory, bulion lub wodę, ketchup, ocet i posiekaną papryczkę chilli. Włóż pulpeciki, gotuj 15 minut. Dodaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Podawaj z ryżem, brokułem. Posyp szczypiorkiem.

Zapiekanka z warzywami
Zapiekanka z warzywami123RF/PICSEL

Zapiekanka z warzywami

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój, przypraw, polej oliwą. Schłodź. Zeszklij posiekaną cebulę, wsyp pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Dodaj kurczaka, zrumień. 

2. Wlej śmietanę, dodaj posiekane pomidory i camembert bez skórki. Brokuł i makaron ugotuj osobno. Włóż do naczynia, posyp startą mozzarellą, piecz 20 minut w temp. 180°C.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Placki ziemniaczane ze szpinakiem123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozpuść masło, lekko zrumień przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj posiekany szpinak w liściach, smaż kilka chwil, mieszając. Przypraw. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków ziemniaczanych. Dodaj jajko, sól, czosnek granulowany, mąkę, startą cebulę, śmietanę i usmażony wcześniej szpinak. Dokładnie wymieszaj, odstaw na 20 minut. 

2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, miętą, przeciśniętym ząbkiem czosnku i startym na tarce ogórkiem. 

Nadziewana kaczka
Nadziewana kaczka123RF/PICSEL

Kaczka nadziewana

Sposób przygotowania

1. W rondelku rozpuść masło. Wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą estragonu. Natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz. Czosnek posiekaj, obłóż mięso. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Włóż do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry i piecz 30 minut w temp. 200°C. Przekręć kaczkę, piecz 15 minut. 

2. Posiekaną cebulę zeszklij, dodaj pokrojone jabłka, śliwki i żurawinę. Smaż 10 minut, mieszając. Przełóż do środka podpieczonej kaczki. Obłóż wiśniami. Przykryj i piecz 2 godziny w temp. 160°C. Ziemniaki ugnieć z mąką, solą i jajkiem. Formuj kuleczki, gotuj. Podawaj z kaczką.

Papryka nadziewana
Papryka nadziewana123RF/PICSEL

Papryka pieczona

Sposób przygotowania

1. Obrane marchewki, pietruszkę, seler, por i jedną cebulę zalej wodą. Dodaj mięso, sól, pieprz i ugotuj bulion. Kuskus zalej gorącym bulionem. Usmaż cebulę, czosnek, pokrojoną dynię, cukinie i pieczarki. Przypraw. 

2. Duś pod przykryciem, podlewając bulionem. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj z kaszą. Papryki przekrój, wydrąż. Oprósz solą i wypełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wlej szklankę bulionu. Obłóż masłem. Piecz 35 minut w temp. 160°C. Posyp startym serem. 

Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami123RF/PICSEL

Pizza z pieczarkami

Sposób przygotowania

1. Przesiej mąkę, dodaj sól i oliwę. Ze świeżych drożdży zrób rozczyn z dodatkiem cukru i ciepłej wody. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę. Przecier pomidorowy przypraw i zagotuj. Pieczarki posiekaj, zrumień. Ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym żółtym serem. 

2. Wyłóż pieczarki i posiekaną cebulę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Piecz 15 minut, aż brzegi pizzy się lekko zrumienią. Przed podaniem posyp listkami bazylii.  

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas