Smakołyki z jogurtu i twarożku
Dzieci nie zawsze lubią nabiał w czystej postaci. Warto więc podawać go na różne sposoby, aby zachęcić malca do jedzenia pełnych wapnia produktów.

Do diety zdrowego brzdąca przetwory mleczne warto wprowadzać już w drugim półroczu życia. Smyk znajdzie w nich sporą porcję wapnia (koniecznego do budowy kości i zębów) oraz białka (budulca wszystkich tkanek). Zapoznawanie malca z nabiałem możesz zacząć od jogurciku dla niemowląt, przeznaczonego dla dzieci po 6. miesiącu.
Z kolei ok. 11. miesiąca życia szkrab (jeśli nie jest alergikiem) będzie mógł spróbować zwykłego naturalnego jogurtu i białego sera. Aby nie znudziły się malcowi, serwuj mu coraz to inne dania z ich zawartością. Oto propozycje nie tylko na pierwsze czy drugie śniadanie, ale i na obiadek.
Sernik lekki jak puch - po 18. miesiącu życia
• 600 g serka waniliowego
• 200 g twarogu
• 6 łyżeczek żelatyny
• 1 opakowanie biszkoptów
• świeże lub mrożone owoce
• 2-3 łyżki cukru pudru W 1/4 szklanki wrzątku rozpuść żelatynę. Twaróg i ser przełóż do miski. Wsyp cukier puder. Wymieszaj składniki mikserem, dodając przestudzoną żelatynę. Wyłóż folią formę. Na jej dnie poukładaj biszkopty. Przelej serową masę do formy i wstaw do lodówki. Gdy zastygnie, udekoruj deser owocami.
Placuszki na gorąco, po 2. roku życia
• 50 dag zmielonego twarogu
• 3/4 szklanki mąki
• 5 dag masła
• 4 jajka
• 4 łyżki śmietany
• szczypta soli
Zmielony biały ser ucieraj, dodając kolejno roztrzepane jajka, stopione i przestudzone masło, śmietanę, mąkę oraz sól. Pamiętaj, że ciasto powinno być puszyste, o konsystencji biszkoptowego. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Zrumień je z dwóch stron. Usmażone, wykładaj na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placuszki możesz podać z sosem warzywnym i surówką albo na słodko - z lekką polewą jogurtowo-owocową.
Omlet pod pierzynką, po 18. roku życia
Jabłko pokrojone w plasterki oraz porcję malin gotuj kilka minut w małej ilości wody. Potem zmiksuj i wymieszaj z twarogiem. Następnie przyrządź omlet - sparz jajko, oddziel białko i ubij je na sztywną pianę. Dodaj żółtko i wsyp mąkę. Wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto wylej na patelnię i usmaż na małej ilości oleju. Gotowy omlet posmaruj masą z twarogu i owoców.
Deserek owocowy, po 1. roku życia
• śliwki lub brzoskwinie
• serek homogenizowany waniliowy lub naturalny
• 1 łyżeczka cukru pudru
Owoce pokrój na kawałki. W kubeczku wymieszaj łyżeczkę żelatyny z łyżką zimnej wody i rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Przygotowaną żelatynę połącz z serkiem homogenizowanym (jeśli użyjesz naturalnego, dosłódź go łyżeczką cukru pudru). Do masy wsyp owoce, całość wymieszaj i przełóż do pucharków. Wstaw deser na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekoruj go owocami.
Zupka jogurtowa
• 50 dag owoców
• 1 opakowanie jogurtu lub serka homogenizowanego
• cukier
• cynamon
Jeśli maluch nie przepada za tradycyjnymi zupami na ciepło, czasem możesz zaproponować mu smaczną zupkę na zimno. 50 dag obranych oraz pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek czy brzoskwiń zagotuj w 2 szklankach wody. Wcześniej dodaj do niej nieco cukru i odrobinę cynamonu.
Kiedy owoce zmiękną, przetrzyj je przez sito i schłódź. Potem dodaj opakowanie jogurtu lub naturalnego serka homogenizowanego. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej danie do miseczki i polej owocowym musem albo ozdób kawałkami świeżych owoców.
Zapiekanka jogurtowa
• 3-4 łyżki półtłustego twarogu
• bagietka
• śmietana
• jajko
• owoce
• cukier
Pokrój bagietkę na cienkie kromki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Porcję białego sera rozetrzyj widelcem. Dodaj żółtko i 1 łyżkę śmietany. Całość dokładnie wymieszaj. Ubij białko z odrobiną cukru (możesz dodać także szczyptę cukru waniliowego).
Pianę z białka wymieszaj z masą twarogową. Nałóż niewielkie porcje na kromki bułki, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do około 180°C i zapiekaj. Przed podaniem udekoruj np. jagodami, malinami czy kawałkami śliwek.