Smakowite danie z mięsem i grzybami
Smaczne i bardzo sycące!
Potrawka z dynią
1. Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą. Osusz, jeśli są większe, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej z masłem i krótko obsmaż grzyby. Przełóż je do miseczki, oprósz szczyptą soli i pieprzu.
2. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pomidory sparz, usuń skórkę, ew. oczyść z pestek. Kapustę grubo poszatkuj. Cebulę posiekaj. Pozostałe przygotowane warzywa oraz mięso potnij w kostkę. Podsmaż na tłuszczu ze smażenia grzybów. Wrzuć świeże zioła, dopraw słodką i ostrą papryką, kurkumą, pieprzem ziołowym. Wlej 1/2 szkl. bulionu wymieszanego z sokiem pomidorowym. Dodaj grzyby.
3. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, często mieszając. Wyjmij gałązki ziół. Dolej resztę bulionu i mocno podgrzej.
Drobiowe knedle
1. Kajzerkę namocz w 1/2 szkl. wody. Cebulę i czosnek obierz, jak najdrobniej posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce oleju. Do mięsa wbij jajko, dodaj musztardę, cebulę z czosnkiem, szczyptę soli i pieprzu. Dołóż odciśniętą kajzerkę. Składniki wymieszaj i wyrabiaj 5-7 minut (im dłużej to robisz, tym klopsiki będą pulchniejsze). Przykryj, odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Jeszcze raz przemieszaj, ew. dopraw do smaku.
2. Grzyby oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Kapustę posiekaj, dołóż grzyby. Podsmaż na oleju. Dopraw.
3. Z mięsnej masy uformuj niewielkie placuszki. Na środek każdego nałóż po 1 łyżeczce farszu. Oblep go mięsną masą, uformuj klopsiki, obtocz je w bułce tartej wymieszanej z mąką i szczyptą soli. W głębokim garnku rozgrzej 1 szkl. oleju. Partiami wkładaj klopsiki, smaż je rumiano.
Burgundzki specjał
Sposób przygotowania
1. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, smaż, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Wołowinę opłucz, osusz, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Z patelni zdejmij boczek, zostawiając tłuszcz. Dodaj 1 łyżkę masła, włóż mięso i obsmaż je.
2. Marchewki, por, cebulę, czosnek oczyść, potnij w plasterki. Wołowinę i boczek przełóż do brytfanki. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, włóż pokrojone warzywa, obsmaż je, dołóż do mięsa. Dodaj bulion, wino, sok, listki, ziele, tymianek, kminek i pieprz. Dopraw solą.
3. Brytfankę wstaw na ok. 2 godz. do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Grzyby oczyść, osusz, podsmaż na patelni z tłuszczem ze smażenia mięsa. Wrzuć je do brytfanki z mięsem i warzywami, zapiekaj kolejne 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie).
Strogonow po polsku
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Wołowinę skrop cydrem, wieprzowinę natrzyj musztardą i solą. Pieczarki umyj i oczyść, pokrój na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obierz, potnij w talarki. Boczek pokrój, wrzuć na suchą patelnię. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj pieczarki i warzywa. Dołóż osuszoną wołowinę, smaż 2-3 minuty. Przełóż do dużego garnka, wlej 1/2 szkl. bulionu, wsyp wszystkie przyprawy. Duś 90 minut pod przykryciem.
2. Marynowane pieczarki potnij w plasterki. Wieprzowinę obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do garnka, dodaj pokrojone pieczarki, przemieszaj. Wlej resztę bulionu, duś kolejne 30 minut.