Reklama

Reklama

Smakowite danie z mięsem i grzybami

Smaczne i bardzo sycące!

Potrawka z dynią

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 15 dag grzybów, np. maślaków
  • po 30 dag dowolnego mięsa i dyni hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 3-4 żółte pomidory
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki soku pomidorowego
  • 2 gałązki świeżego oregano lub tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3/4 szkl. bulionu warzywnego
  • po 1 łyżce oleju i masła

1. Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą. Osusz, jeśli są większe, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej z masłem i krótko obsmaż grzyby. Przełóż je do miseczki, oprósz szczyptą soli i pieprzu. 

2. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pomidory sparz, usuń skórkę, ew. oczyść z pestek. Kapustę grubo poszatkuj. Cebulę posiekaj. Pozostałe przygotowane warzywa oraz mięso potnij w kostkę. Podsmaż na tłuszczu ze smażenia grzybów. Wrzuć świeże zioła, dopraw słodką i ostrą papryką, kurkumą, pieprzem ziołowym. Wlej 1/2 szkl. bulionu wymieszanego z sokiem pomidorowym. Dodaj grzyby. 

3. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, często mieszając. Wyjmij gałązki ziół. Dolej resztę bulionu i mocno podgrzej. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje