Smakowite danie z mięsem i grzybami

Smaczne i bardzo sycące!

Potrawka z dynią
Potrawka z dynią123RF/PICSEL

Potrawka z dynią

Składniki

  • 15 dag grzybów, np. maślaków
  • po 30 dag dowolnego mięsa i dyni hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 3-4 żółte pomidory
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki soku pomidorowego
  • 2 gałązki świeżego oregano lub tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3/4 szkl. bulionu warzywnego
  • po 1 łyżce oleju i masła
4 porcji

1. Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą. Osusz, jeśli są większe, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej z masłem i krótko obsmaż grzyby. Przełóż je do miseczki, oprósz szczyptą soli i pieprzu. 

2. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pomidory sparz, usuń skórkę, ew. oczyść z pestek. Kapustę grubo poszatkuj. Cebulę posiekaj. Pozostałe przygotowane warzywa oraz mięso potnij w kostkę. Podsmaż na tłuszczu ze smażenia grzybów. Wrzuć świeże zioła, dopraw słodką i ostrą papryką, kurkumą, pieprzem ziołowym. Wlej 1/2 szkl. bulionu wymieszanego z sokiem pomidorowym. Dodaj grzyby. 

3. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, często mieszając. Wyjmij gałązki ziół. Dolej resztę bulionu i mocno podgrzej. 

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Drobiowe knedle
Drobiowe knedle123RF/PICSEL

Drobiowe knedle

Składniki

  • 50 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1/2 czerstwej kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag grzybów
  • 10 dag kiszonej kapusty
  • po 3 łyżki bułki tartej i mąki razowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • mała szczypta mielonego kminku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • olej do smażenia

1. Kajzerkę namocz w 1/2 szkl. wody. Cebulę i czosnek obierz, jak najdrobniej posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce oleju. Do mięsa wbij jajko, dodaj musztardę, cebulę z czosnkiem, szczyptę soli i pieprzu. Dołóż odciśniętą kajzerkę. Składniki wymieszaj i wyrabiaj 5-7 minut (im dłużej to robisz, tym klopsiki będą pulchniejsze). Przykryj, odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Jeszcze raz przemieszaj, ew. dopraw do smaku. 

2. Grzyby oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Kapustę posiekaj, dołóż grzyby. Podsmaż na oleju. Dopraw. 

3. Z mięsnej masy uformuj niewielkie placuszki. Na środek każdego nałóż po 1 łyżeczce farszu. Oblep go mięsną masą, uformuj klopsiki, obtocz je w bułce tartej wymieszanej z mąką i szczyptą soli. W głębokim garnku rozgrzej 1 szkl. oleju. Partiami wkładaj klopsiki, smaż je rumiano.

Zmysłowe smaki: Knedle ze śliwkamiInteria.tv
Gulasz
Gulasz123RF/PICSEL

Burgundzki specjał

Składniki

  • 80 dag wołowiny na gulasz
  • 20 dag małych grzybów leśnych albo pieczarek
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstego soku pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu mięsnego
  • 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • po 3 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • olej
  • masło

Sposób przygotowania

1. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, smaż, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Wołowinę opłucz, osusz, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Z patelni zdejmij boczek, zostawiając tłuszcz. Dodaj 1 łyżkę masła, włóż mięso i obsmaż je. 

2. Marchewki, por, cebulę, czosnek oczyść, potnij w plasterki. Wołowinę i boczek przełóż do brytfanki. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, włóż pokrojone warzywa, obsmaż je, dołóż do mięsa. Dodaj bulion, wino, sok, listki, ziele, tymianek, kminek i pieprz. Dopraw solą. 

3. Brytfankę wstaw na ok. 2 godz. do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Grzyby oczyść, osusz, podsmaż na patelni z tłuszczem ze smażenia mięsa. Wrzuć je do brytfanki z mięsem i warzywami, zapiekaj kolejne 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie).  

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria

Strogonow po polsku

Strogonow
Strogonow123RF/PICSEL

Składniki

  • po 30-35 dag wołowiny i wieprzowiny
  • 15 dag świeżych pieczarek
  • 10 dag marynowanych pieczarek
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100 ml cydru
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz
  • olej
  • bulion (1 szkl.)

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Wołowinę skrop cydrem, wieprzowinę natrzyj musztardą i solą. Pieczarki umyj i oczyść, pokrój na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obierz, potnij w talarki. Boczek pokrój, wrzuć na suchą patelnię. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj pieczarki i warzywa. Dołóż osuszoną wołowinę, smaż 2-3 minuty. Przełóż do dużego garnka, wlej 1/2 szkl. bulionu, wsyp wszystkie przyprawy. Duś 90 minut pod przykryciem. 

2. Marynowane pieczarki potnij w plasterki. Wieprzowinę obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do garnka, dodaj pokrojone pieczarki, przemieszaj. Wlej resztę bulionu, duś kolejne 30 minut. 

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?