Smakowite danie z mięsem i grzybami

Potrawka z dynią
Potrawka z dynią123RF/PICSEL

Potrawka z dynią

Składniki

  • 15 dag grzybów, np. maślaków
  • po 30 dag dowolnego mięsa i dyni hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 3-4 żółte pomidory
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki soku pomidorowego
  • 2 gałązki świeżego oregano lub tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3/4 szkl. bulionu warzywnego
  • po 1 łyżce oleju i masła
4 porcji
Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria KulinariaInteria Kulinaria
Drobiowe knedle
Drobiowe knedle123RF/PICSEL

Drobiowe knedle

Składniki

  • 50 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1/2 czerstwej kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag grzybów
  • 10 dag kiszonej kapusty
  • po 3 łyżki bułki tartej i mąki razowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • mała szczypta mielonego kminku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zmysłowe smaki: Knedle ze śliwkamiINTERIA.TVInteria.tv
Gulasz
Gulasz123RF/PICSEL

Burgundzki specjał

Składniki

  • 80 dag wołowiny na gulasz
  • 20 dag małych grzybów leśnych albo pieczarek
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstego soku pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu mięsnego
  • 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • po 3 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • olej
  • masło

Sposób przygotowania

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Strogonow po polsku

Strogonow
Strogonow123RF/PICSEL

Składniki

  • po 30-35 dag wołowiny i wieprzowiny
  • 15 dag świeżych pieczarek
  • 10 dag marynowanych pieczarek
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100 ml cydru
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz
  • olej
  • bulion (1 szkl.)

Sposób przygotowania

Prosty przepis na wyborne leczoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?