Smakowite gołąbki z mielonką

Znudziły ci się klasyczne gołąbki? W prosty sposób odmienisz ich smak! Wystarczy zamiast mięsa mielonego dodać... mielonkę z puszki. Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że często będziesz do niego wracać.

Smakowite gołąbki z mielonką
Smakowite gołąbki z mielonką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuń wierzchnie liście, wytnij głąb. Główkę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem, obgotuj. Wyjmij, lekko przestudź. Oddziel liście. Wytnij z nich zgrubiałe nerwy.

2. Ryż ugotuj wg przepisu, ostudź. Połącz z rozdrobnioną mielonką, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulą oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką. Wbij jajko. Wyrób masę, dopraw solą i pieprzem.

3. Farsz nałóż na liście kapusty, zwiń gołąbki. Zepnij je, obsmaż na oleju na rumiano. Przełóż do wyłożonego liśćmi kapusty garnka, zalej bulionem, włóż grzyby. Duś godzinę. Powstały sos połącz 2 łyżkami śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Polej gołąbki.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas