Smakowite gołąbki z mielonką
Znudziły ci się klasyczne gołąbki? W prosty sposób odmienisz ich smak! Wystarczy zamiast mięsa mielonego dodać... mielonkę z puszki. Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że często będziesz do niego wracać.
Sposób przygotowania:
1. Z kapusty usuń wierzchnie liście, wytnij głąb. Główkę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem, obgotuj. Wyjmij, lekko przestudź. Oddziel liście. Wytnij z nich zgrubiałe nerwy.
2. Ryż ugotuj wg przepisu, ostudź. Połącz z rozdrobnioną mielonką, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulą oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką. Wbij jajko. Wyrób masę, dopraw solą i pieprzem.
3. Farsz nałóż na liście kapusty, zwiń gołąbki. Zepnij je, obsmaż na oleju na rumiano. Przełóż do wyłożonego liśćmi kapusty garnka, zalej bulionem, włóż grzyby. Duś godzinę. Powstały sos połącz 2 łyżkami śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Polej gołąbki.