Reklama

Reklama

Smakowite gołąbki z mielonką

Znudziły ci się klasyczne gołąbki? W prosty sposób odmienisz ich smak! Wystarczy zamiast mięsa mielonego dodać... mielonkę z puszki. Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że często będziesz do niego wracać.

Składniki

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 20 dag ryżu
  • 1 puszka mielonki wieprzowej
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. bulionu
  • 3 suszone grzyby
  • śmietana
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuń wierzchnie liście, wytnij głąb. Główkę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem, obgotuj. Wyjmij, lekko przestudź. Oddziel liście. Wytnij z nich zgrubiałe nerwy.

Reklama

2. Ryż ugotuj wg przepisu, ostudź. Połącz z rozdrobnioną mielonką, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulą oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką. Wbij jajko. Wyrób masę, dopraw solą i pieprzem.

3. Farsz nałóż na liście kapusty, zwiń gołąbki. Zepnij je, obsmaż na oleju na rumiano. Przełóż do wyłożonego liśćmi kapusty garnka, zalej bulionem, włóż grzyby. Duś godzinę. Powstały sos połącz 2 łyżkami śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Polej gołąbki.

Dowiedz się więcej na temat: gołąbki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje