Smakowite jajka dla smyka
Pod ich skorupką kryje się mnóstwo cennych składników. Dlatego warto, by malec jadł je nie tylko od święta.

Jajko jest jednym z głównych symboli Wielkanocy, a także prawdziwą gwiazdą wśród produktów spożywczych. Dziecko znajdzie w nim wszystko, co jest mu potrzebne do rozwoju, m.in. najlepszej jakości białko (budulec organizmu) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (ważne dla układu nerwowego). Jajka zawierają też wiele witamin i żelazo. Dlatego, choć czasem uczulają, w menu zdrowego malca powinny się znależć 3-4 sztuki tygodniowo. Oto propozycje świątecznych dań dla dzieci - z jajkiem w roli głównej.
Domowy budyń z żółtkiem, po 8. miesiącu życia
Składniki:
• 1 szklanka mleka, które pije dziecko
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 żółtko
Przygotowanie: Pół porcji mleka wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj do niego to z mąką oraz żółtkiem. Cały czas mieszaj danie, aby nie powstały grudki. Zagotuj całość. Gotowy deser przelej do miseczek. Możesz podać go z deserkiem owocowym lub z przetartymi morelami, malinami czy jagodami.
Przepiórcze gniazdka, po 18. miesiącu życia
Składniki:
• 4 przepiórcze jajka
• 1 łyżeczka masła
• 2 kajzerki
• 4 łyżki kiełków rzodkiewki
• 1 łyżka oleju
• 4 pomidorki koktajlowe
• oregano
Przygotowanie: Pokrój kajzerki w poprzek na kilka cienkich kromek. Posmaruj je masłem. Umyj i osusz kiełki. Ułóż je na kromkach. Sparz jajka, usmaż je na patelni jak sadzone i umieść w gniazdkach z kiełków. Następnie udekoruj kanapki pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Każdą posyp odrobiną oregano.
Jajka faszerowane, po 18 miesiącu życia
Składniki:
• 3 jaja
• 2 łyżki ugotowanej i posiekanej piersi kurczaka
• 2 łyżki ugotowanego ryżu
• 1 ugotowana i starta marchewka
• 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka majonezu
• 1 łyżeczka koperku
• 4 liście sałaty
Przygotowanie: Jaja sparz, ugotuj na twardo, obierz, przekrój i wyjmij żółtka. Połącz je z mięsem, marchewką i ryżem. Utrzyj całość na jednolitą masę. Dodaj przecier, majonez, jogurt i koper. Farszem wypełnij połówki jajek i ułóż je na liściach sałaty.
Kaczuszki, po 2. roku życia
Składniki:
• 5-6 łyżeczek twarogu
• 2 jajka
• majonez
• mały kawałek czerwonej papryki
Wielkanocny zajączek, po 3. roku życia
Składniki:
• 1 jajko kurze
• 1 jajko przepiórcze
• szczypiorek
• 1 duża rzodkiewka
• 1 ugotowana marchewka
• 2 ziarenka pieprzu
Omlet na słodko, po 2. roku życia
Składniki:
• 1 łyżeczka rodzynek
• kilka suszonych moreli
• 2 jajka
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka masła
Jajeczno-serowe paluszki, po 1. roku życia
Składniki:
• 2 jajka
• 3 łyżeczki masła
• 30 dag mąki kukurydzianej
• 2 łyżki śmietany
• 10 dag startego żółtego sera
• szczypta sody oczyszczonej