Reklama

Reklama

Smakowite jajka dla smyka

Pod ich skorupką kryje się mnóstwo cennych składników. Dlatego warto, by malec jadł je nie tylko od święta.

Jajko jest jednym z głównych symboli Wielkanocy, a także prawdziwą gwiazdą wśród produktów spożywczych. Dziecko znajdzie w nim wszystko, co jest mu potrzebne do rozwoju, m.in. najlepszej jakości białko (budulec organizmu) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (ważne dla układu nerwowego). Jajka zawierają też wiele witamin i żelazo. Dlatego, choć czasem uczulają, w menu zdrowego malca powinny się znależć 3-4 sztuki tygodniowo. Oto propozycje świątecznych dań dla dzieci - z jajkiem w roli głównej.

Reklama

Domowy budyń z żółtkiem, po 8. miesiącu życia

Składniki:

1 szklanka mleka, które pije dziecko

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 żółtko

Przygotowanie: Pół porcji mleka wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj do niego to z mąką oraz żółtkiem. Cały czas mieszaj danie, aby nie powstały grudki. Zagotuj całość. Gotowy deser przelej do miseczek. Możesz podać go z deserkiem owocowym lub z przetartymi morelami, malinami czy jagodami.

Przepiórcze gniazdka, po 18. miesiącu życia

Składniki:

4 przepiórcze jajka

1 łyżeczka masła

2 kajzerki

4 łyżki kiełków rzodkiewki

1 łyżka oleju

4 pomidorki koktajlowe

oregano

Przygotowanie: Pokrój kajzerki w poprzek na kilka cienkich kromek. Posmaruj je masłem. Umyj i osusz kiełki. Ułóż je na kromkach. Sparz jajka, usmaż je na patelni jak sadzone i umieść w gniazdkach z kiełków. Następnie udekoruj kanapki pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Każdą posyp odrobiną oregano.

Jajka faszerowane, po 18 miesiącu życia

Składniki:

3 jaja

2 łyżki ugotowanej i posiekanej piersi kurczaka

2 łyżki ugotowanego ryżu

1 ugotowana i starta marchewka

1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka koperku

4 liście sałaty

Przygotowanie: Jaja sparz, ugotuj na twardo, obierz, przekrój i wyjmij żółtka. Połącz je z mięsem, marchewką i ryżem. Utrzyj całość na jednolitą masę. Dodaj przecier, majonez, jogurt i koper. Farszem wypełnij połówki jajek i ułóż je na liściach sałaty.

Kaczuszki, po 2. roku życia

Składniki:

5-6 łyżeczek twarogu

2 jajka

majonez

mały kawałek czerwonej papryki

Wielkanocny zajączek, po 3. roku życia

Składniki:

1 jajko kurze

1 jajko przepiórcze

szczypiorek

1 duża rzodkiewka

1 ugotowana marchewka

2 ziarenka pieprzu

Omlet na słodko, po 2. roku życia

Składniki:

1 łyżeczka rodzynek

kilka suszonych moreli

2 jajka

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka masła

Jajeczno-serowe paluszki, po 1. roku życia

Składniki:

2 jajka

3 łyżeczki masła

30 dag mąki kukurydzianej

2 łyżki śmietany

10 dag startego żółtego sera

szczypta sody oczyszczonej

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje