Smaż krokiety w ten sposób. Ciasto nie pęknie, a smak wyjdzie obłędny

Wydaje się, że krokiety to jedna z najprostszych potraw, którą bez większego wysiłku możemy przygotować w domowej kuchni. To przecież nic innego jak zwinięte naleśniki z wytrawnymi dodatkami. Zdarza się, że w trakcie przygotowania popełniamy kilka błędów, które utrudniają i przedłużają ich składanie oraz smażenie. Sprawdź, jak w łatwy sposób ich uniknąć, by móc cieszyć się smakiem ulubionego dania bez przeszkód.

Sekret idealnych krokietów tkwi w cieście
Sekret idealnych krokietów tkwi w cieście123RF/PICSEL

Dlaczego krokiety się rozwalają?

Pękające krokiety to prawdziwa zmora dla wszystkich wielbicieli tego sycącego i dość prostego dania. Okazuje się, że błąd, który ma wpływ na ich zwijanie, wkrada się już na etapie robienia ciasta naleśnikowego. O ich powodzeniu decyduje kilka czynników.

Główną przyczyną pękania są nieprawidłowe proporcje składników w mieszance do ciasta. Prawidłowo przygotowane powinno móc swobodnie spływać z łyżki i pozostawiać na niej cienką warstwę. Spore znaczenie ma także farsz. Zbyt duża jego ilość lub zbyt duże składniki spowodują, że podczas smażenia krokiet pęknie.

Metoda na idealne danie

Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego
Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego123RF/PICSEL

Jeśli chcesz uniknąć pękania krokietów, mamy proste i skuteczne rozwiązanie. Na etapie wlewania ciasta na patelnię, upewnij się, że nie dajesz go zbyt dużo. Im grubsze placki, tym mniejsza elastyczność podczas składania i większa szansa na powstanie pęknięć.

Kluczowy do wykonania idealnych krokietów jest także wybór odpowiedniego palnika. Najlepiej sprawdzi się mały lub średni, gdyż zbyt duży płomień przyczynia się do przywierania ciasta. Jeśli mimo to nadal występują trudności z jego przewróceniem, dobrze jest wlać łyżkę oleju do ciasta. Ten sprytny trik polepszy jego elastyczność.

Przepis na domowe ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia jajek pod wodą, a następnie wbij je do miski bez oddzielania żółtek od białek. Dokładnie je roztrzep - dzięki temu ciasto zyska sprężystość oraz zachowa teksturę. Do jajek wlej mleko oraz wodę, dopraw pieprzem i solą, a no końcu dodaj przesianą mąkę.
  2. Wymieszaj ciasto rózgą lub trzepaczką do połączenia składników. Nie rób tego zbyt długo - podczas mieszania gluten zwiększa swoją moc, a zbyt duża spowoduje niechciane pęknięcia w cieście. Po dokładnym wymieszaniu wlewaj niewielkie porcje na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas