Smażona botwina z sezamem i rukolą

Kojarzona z wiosennym barszczem botwinka, bywa niedoceniona w polskiej kuchni. Na jej wyjątkowym smaku, ale i chrupkiej fakturze znają się za to Azjaci. Botwinka według przepisu wschodniej kuchni, to doskonały pomysł na wiosenną przekąskę.

Sałatka z młodego buraka z dodatkiem sezamu
Sałatka z młodego buraka z dodatkiem sezamu123RF/PICSEL

Młode buraki oczyścić i posiekać w paseczki wraz z liśćmi. Zmiażdżyć czosnek praską. Wrzucić wszystko do woku (lub rondla) na rozgrzany olej. Po chwili wsypać cukier, gdy zacznie się karmelizować, dodać sol i mieszać intensywnie, aż warzywa zmiękną.

Wlać ocet i sos sojowy, obsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Ostudzić, dodać świeże liście rukoli i sezam. 

Dobrze smakuje w formie sałatki lub z dodatkiem ryżu.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Pomidorówka dla dzieciakaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas