Smażona botwina z sezamem i rukolą
Kojarzona z wiosennym barszczem botwinka, bywa niedoceniona w polskiej kuchni. Na jej wyjątkowym smaku, ale i chrupkiej fakturze znają się za to Azjaci. Botwinka według przepisu wschodniej kuchni, to doskonały pomysł na wiosenną przekąskę.

Składniki
- 2 pęczki botwinki
- garść rukoli
- olej
- czosnek
- łyżka cukru
- sól
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- sezam
Młode buraki oczyścić i posiekać w paseczki wraz z liśćmi. Zmiażdżyć czosnek praską. Wrzucić wszystko do woku (lub rondla) na rozgrzany olej. Po chwili wsypać cukier, gdy zacznie się karmelizować, dodać sol i mieszać intensywnie, aż warzywa zmiękną.
Wlać ocet i sos sojowy, obsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Ostudzić, dodać świeże liście rukoli i sezam. Dobrze smakuje w formie sałatki lub z dodatkiem ryżu.***Zobacz także: