Reklama

Reklama

Smażona botwina z sezamem i rukolą

Kojarzona z wiosennym barszczem botwinka, bywa niedoceniona w polskiej kuchni. Na jej wyjątkowym smaku, ale i chrupkiej fakturze znają się za to Azjaci. Botwinka według przepisu wschodniej kuchni, to doskonały pomysł na wiosenną przekąskę.


Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • garść rukoli
  • olej
  • czosnek
  • łyżka cukru
  • sól
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • sezam

Młode buraki oczyścić i posiekać w paseczki wraz z liśćmi. Zmiażdżyć czosnek praską. Wrzucić wszystko do woku (lub rondla) na rozgrzany olej. Po chwili wsypać cukier, gdy zacznie się karmelizować, dodać sol i mieszać intensywnie, aż warzywa zmiękną. 

Wlać ocet i sos sojowy, obsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Ostudzić, dodać świeże liście rukoli i sezam. 

Dobrze smakuje w formie sałatki lub z dodatkiem ryżu.

***

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: botwinka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy