Smażone jajka faszerowane
Jajka podane w tak oryginalny sposób będą ozdobą świątecznego stołu. Niestety, mają jedną wadę - znikają błyskawicznie!
Sposób przygotowania:
1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na twardo 8-10 minut. Wyjmij, przestudź. Ostrym nożem przekrój je na połówki, uważając, by skorupki nie popękały.
2. Za pomocą łyżki wyjmij delikatnie żółtka oraz białka. Posiekaj je drobno lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj do masy jajecznej razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj.
3. Dodaj posiekane zioła, śmietanę i 1-2 łyżki bułki tartej. Dopraw farsz solą i pieprzem. Nałóż do skorupek. Na patelni rozgrzej resztę masła. Jajka obtaczaj w bułce, smaż pod przykryciem 8-10 minut.