Reklama

Reklama

Smażone kulki z nadzieniem

Rybne kulki świetnie smakują z nadzieniem z suszonych pomidorów albo grzybów. Zamiast ziemniaków możesz podać makaron.

Składniki na 4 porcje:


  • 80 dag filetów białej ryby (dorsz, mintaj)
  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 6 korniszonów
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 10 dag mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Reklama



Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko, zdjąć z patelni, osączyć. Na tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę.

2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na piure.

3. Korniszony posiekać, wymieszać z podsmażoną cebulą, boczkiem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Filety z ryb umyć, osuszyć delikatnie, nałożyć korniszonowy farsz, zwinąć ciasno.

4. Zmiksować mąkę z piwem i żółtkiem, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka. Kawałki ryb dokładnie obtaczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (jak pączki). Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Dowiedz się więcej na temat: rybne kulki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje