Smażone kulki z nadzieniem
Rybne kulki świetnie smakują z nadzieniem z suszonych pomidorów albo grzybów. Zamiast ziemniaków możesz podać makaron.

Składniki na 4 porcje:
- 80 dag filetów białej ryby (dorsz, mintaj)
- 1 kg ziemniaków
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 6 korniszonów
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 10 dag mąki
- 1/2 szklanki piwa
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko, zdjąć z patelni, osączyć. Na tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę.
2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na piure.
3. Korniszony posiekać, wymieszać z podsmażoną cebulą, boczkiem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Filety z ryb umyć, osuszyć delikatnie, nałożyć korniszonowy farsz, zwinąć ciasno.
4. Zmiksować mąkę z piwem i żółtkiem, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka. Kawałki ryb dokładnie obtaczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (jak pączki). Podawać z tłuczonymi ziemniakami.