Smażony bób z czerwoną pastą curry

Gotowany lub smażony bób z masłem to ulubiony przysmak zarówno Polaków, jak i Azjatów. W Tajlandii bób smaży się z czerwoną pastą curry, co daje niespotykaną kombinację smaków. Potrawa nosi nazwę thua pak-a-phad prig, może być dodatkiem do mięsnych potraw lub samodzielnym posiłkiem dla wegetarian.

Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna, a do tego jest szybka, łatwa i niezwykle aromatyczna - o czym przekonuje Ken Hom, który obala mity i pokazuje Europejczykom, że tajska kuchnia jest całkiem prosta, jak sałatka z bobu z pastą curry.

Reklama

Do potrawy najlepiej użyć świeżego bobu, jednak z powodzeniem można go zastąpić mrożonym, efekt jest równie niezwykły. Ilość podanych składników wystarczy dla 2-4 osób, a czas przygotowania to tylko 30 minut.

Do przyrządzenia potrawy potrzebujemy: 900 g świeżego lub 350 g mrożonego bobu (waga podana ze skórką), 1 łyżkę oleju roślinnego, 3 łyżki pokrojonego w plasterki czosnku, 3 łyżki szalotki pokrojonej w cienkie paski, 2 małe, świeże, tajskie czerwone chili bez pestek, również pokrojone w plasterki, świeżo mielony, czarny pieprz do smaku, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki tajskiej pasty curry, 1 łyżkę sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego oraz 2 łyżki wody.

Na początku, jeśli używamy świeżego bobu, należy go obrać i wrzucić na ok. 2 minuty do garnka z osolona wodą, odcedzić i dokładnie opłukać zimną wodą. Wystudzony bób obrać ze skórki. Jeśli używamy mrożonego bobu wystaczy go tylko rozmrozić.

Następnie na dużym woku lub patelni rozgrzać olej do momentu, aż zacznie dymić. Teraz wrzucić szalotkę, chili oraz pieprz i całość smażyć minutę. Dodać bób, cukier, czerwona pastę curry, sos rybny, wodę i smażyć na dużym ogniu ok. 2 min. cały czas mieszając. Podawać od razu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje