Smażony ser salami z sosem mięsno-pieczarkowym
Efektowne i smaczne danie.

Składniki:
- 30 dag sera salami, - 50 dag łopatki cielęcej, - 30 dag malutkich pieczarek, - 1 mała papryka czerwona, - 1 mała papryka zielona, - 1 jajko, - 10 łyżek bułki tartej, - 1/4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 szklanka śmietany kremówki, - kilka listków laurowych, - kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, - sól, pieprz, - 2 łyżki grubo pokrojonej natki, - 1 łyżka mąki, - 2 łyżki oleju, - olej dodatkowy do smażenia kotletów
Przygotowanie:
Opłukane mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem oraz łyżką mąki. Pieczarki, papryki, oczyścić, opłukać. Grzyby przekroić na pół, papryki pokroić w ukośną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano, dołożyć przygotowane warzywa, przesmażyć razem około 2 minut. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, dolać bulion oraz śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 25 minut na średnim ogniu często mieszając. Ser pokroić w plastry. Jajko rozmieszać na talerzu doprawić pieprzem, bułkę wymieszać z natką. Plastry sera obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej, czynność powtórzyć jeszcze raz. Na patelni rozgrzać olej , układać kotleciki serowe i smażyć na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano. Gulasz przełożyć na talerz, obok ułożyć kotleciki serowe.