Śmiertelnie ryzykowne produkty. Większość z nas ma je w kuchni
Mimo że większość produktów spożywczych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to niektóre z nich - także te, które znajdują się na twoich półkach - mogą być bardzo niebezpieczne. Niektóre z nich są toksyczne, a inne niebezpieczne ze względu na kształt. Oto produkty, które należy umieścić na liście zatytułowanej "zachowaj szczególną ostrożność”.
1. Liść rabarbaru
Zawiera on kwas szczawiowy, który powoduje powstawanie kamieni nerkowych. Pięć kilogramów wydaje się być dawką śmiertelną, ale mniejsze ilości również mogą powodować poważne problemy.
2. Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa jest produktem halucynogennym; spożycie 5.5 grama może wywołać skurcze, a 8 gramów - spowodować poważne problemy. Jedna gałka muszkatołowa może doprowadzić do psychozy.
3. Ziemniaki
Ile razy zdarzyło Ci się kupić ziemniaki z zieloną skórką? Glikoalkaloidy mogą powodować biegunkę lub nawet śpiączkę czy wręcz śmierć. Znajdują się właśnie w zielonej skórce ziemniaków.
4. Migdały
Istnieją dwa rodzaje migdałów - słodkie i gorzkie. Te o gorzkim smaku charakteryzują się większą ilością cyjanowodoru. Siedem do dziesięciu tych orzechów może powodować poważne problemy u dorosłych. W przypadku dziecka taka dawka może okazać się śmiertelna.
5. Tuńczyk
Tuńczyk jest niebezpieczny, ponieważ pochłania rtęć do swojego wnętrza. Dlatego jeśli spożywasz mięso tej ryby, jednocześnie przyswajasz rtęć, którą zaabsorbowała. Ta ostatnia z organizmu będzie usuwana przez nerki, ale może też się dostać do mózgu, gdzie jest w stanie wyrządzić wiele szkód. Zaleca się, aby kobiety w ciąży i dzieci unikały tuńczyka.