Śmiertelnie ryzykowne produkty. Większość z nas ma je w kuchni

Mimo że większość produktów spożywczych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to niektóre z nich - także te, które znajdują się na twoich półkach - mogą być bardzo niebezpieczne. Niektóre z nich są toksyczne, a inne niebezpieczne ze względu na kształt. Oto produkty, które należy umieścić na liście zatytułowanej "zachowaj szczególną ostrożność”.

article cover
©123RF/PICSEL

1. Liść rabarbaru

Rabarbar to produkt nie dla każdego
Rabarbar to produkt nie dla każdego123RF/PICSEL


Zawiera on kwas szczawiowy, który powoduje powstawanie kamieni nerkowych. Pięć kilogramów wydaje się być dawką śmiertelną, ale mniejsze ilości również mogą powodować poważne problemy.

2. Gałka muszkatołowa

©123RF/PICSEL

Gałka muszkatołowa jest produktem halucynogennym; spożycie 5.5 grama może wywołać skurcze, a 8 gramów - spowodować poważne problemy. Jedna gałka muszkatołowa może doprowadzić do psychozy.

3. Ziemniaki

Ile razy zdarzyło Ci się kupić ziemniaki z zieloną skórką? Glikoalkaloidy mogą powodować biegunkę lub nawet śpiączkę czy wręcz śmierć. Znajdują się właśnie w zielonej skórce ziemniaków.

4. Migdały

©123RF/PICSEL

Istnieją dwa rodzaje migdałów - słodkie i gorzkie. Te o gorzkim smaku charakteryzują się większą ilością cyjanowodoru. Siedem do dziesięciu tych orzechów może powodować poważne problemy u dorosłych. W przypadku dziecka taka dawka może okazać się śmiertelna.

5. Tuńczyk

©123RF/PICSEL

Tuńczyk jest niebezpieczny, ponieważ pochłania rtęć do swojego wnętrza. Dlatego jeśli spożywasz mięso tej ryby, jednocześnie przyswajasz rtęć, którą zaabsorbowała. Ta ostatnia z organizmu będzie usuwana przez nerki, ale może też się dostać do mózgu, gdzie jest w stanie wyrządzić wiele szkód. Zaleca się, aby kobiety w ciąży i dzieci unikały tuńczyka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas