Reklama

Reklama

Śmietanowiec z galaretką

Oto propozycja na deser dla rodziców. Przed podaniem śmietanowiec musi postać kilka godzin w lodówce. Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, przełóż krem gotowymi biszkoptami, najlepiej podłużnymi.

Składniki na 18 porcji:


Biszkopt:

Reklama


  • 30 dag cukru
  • 20 dag mąki tortowej
  • 9 jajek
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml wódki owocowej do nasączenia


Krem:


  • 700 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 500 ml serka fromage frais (lub homogenizowanego)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 20 dag świeżych truskawek


Przygotowanie:

1. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając o 100 ml mniej wody. Wlać do płaskiego naczynia, zastudzić. Następnie pokroić w kostkę.

2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, żółtka, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek.

3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec 35-40 minut w temp. 170ºC. Jeszcze gorące upuścić w formie z wysokości 30 cm na podłogę, wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Truskawki umyć, pokroić.

4. Śmietankę ubić, zmiksować z żelatyną, serkiem, aromatem i cukrem pudrem, schłodzić. Biszkopt nasączyć wódką. Pierwszą warstwę posmarować kremem, rozłożyć truskawki, galaretkę, przykryć drugą warstwą ciasta, udekorować kremem.

Dowiedz się więcej na temat: deser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje