Śmietanowiec z galaretką
Oto propozycja na deser dla rodziców. Przed podaniem śmietanowiec musi postać kilka godzin w lodówce. Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, przełóż krem gotowymi biszkoptami, najlepiej podłużnymi.
Składniki na 18 porcji:
Biszkopt:
- 30 dag cukru
- 20 dag mąki tortowej
- 9 jajek
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml wódki owocowej do nasączenia
Krem:
- 700 ml śmietanki 30-36 proc.
- 500 ml serka fromage frais (lub homogenizowanego)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 20 dag świeżych truskawek
Przygotowanie:
1. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając o 100 ml mniej wody. Wlać do płaskiego naczynia, zastudzić. Następnie pokroić w kostkę.
2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, żółtka, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek.
3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec 35-40 minut w temp. 170ºC. Jeszcze gorące upuścić w formie z wysokości 30 cm na podłogę, wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Truskawki umyć, pokroić.
4. Śmietankę ubić, zmiksować z żelatyną, serkiem, aromatem i cukrem pudrem, schłodzić. Biszkopt nasączyć wódką. Pierwszą warstwę posmarować kremem, rozłożyć truskawki, galaretkę, przykryć drugą warstwą ciasta, udekorować kremem.