Śmietanowy sernik z jagodami

Delikatny w smaku, lekko wilgotny i puszysty. Jednym słowem – idealny. Ten śmietanowy sernik z jagodami to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Śmietanowy sernik z jagodami
Śmietanowy sernik z jagodami123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l kremówki 36 proc.
  • 2 szklanki jagód
2 godz. 0 min
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik. 

2. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj wszystkie składniki na puszystą i gładką masę. 

3. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. 

4. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej z dodatkami. Jagody opłucz i osącz, pozbaw resztek listków. Masę serową przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsyp połowę jagód, przemieszaj. Dodaj resztę owoców, jeszcze raz przemieszaj. Piecz ok. 90 min w 180 st.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?