Śmietanowy sernik z jagodami

Delikatny w smaku, lekko wilgotny i puszysty. Jednym słowem – idealny. Ten śmietanowy sernik z jagodami to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Śmietanowy sernik z jagodami
Śmietanowy sernik z jagodami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik. 

2. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj wszystkie składniki na puszystą i gładką masę. 

3. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. 

4. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej z dodatkami. Jagody opłucz i osącz, pozbaw resztek listków. Masę serową przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsyp połowę jagód, przemieszaj. Dodaj resztę owoców, jeszcze raz przemieszaj. Piecz ok. 90 min w 180 st.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas