Śniadanie po turecku

Tradycyjne wypieki kuchni tureckiej słynącej z interesujących połączeń smaków doskonale sprawdzą się jako dania śniadaniowe lub przekąski na drugie śniadanie.

Zapiekane łódeczki w smaku przypominają nieco pizzę
Zapiekane łódeczki w smaku przypominają nieco pizzę123RF/PICSEL

1. Drożdże rozpuszczamy w szklance wypełnionej do połowy ciepłą, przegotowaną wodą, dodajemy łyżeczkę cukru. Zakrywamy rozczyn ściereczką i pozostawiamy na ok. 25 minut.

2. W misce łączymy mąkę, 4 łyżki oliwy, jajko, pół kubeczka jogurtu, sól i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto, najlepiej na stolnicy. W razie potrzeby podsypujemy je mąką/dodajemy odrobinę ciepłej wody. Gdy będzie odchodzić od ręki, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (przynajmniej ok. 4 godzin).

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Rozwałkowujemy każdą, tworząc lekko owalne kształty. 

4. Cebulę i czosnek kroimy drobno, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Na środku każdego kawałka ciasta wykładamy plasterki pokrojonej mozzarelli, cebulę z czosnkiem i salami. Boki ciasta sklejamy, tworząc łódeczki. Smarujemy łódeczki jajkiem. Zapiekamy przez 20 min. w temp. 200 stopni. 

Bazlama - chlebek z patelni

Dobrze smakuje na ciepło i na zimno
Dobrze smakuje na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w niepełnej szklance ciepłej wody (nie może być gorąca!), odstawiamy na 15 minut. 

2. W miseczce łączymy wyrośnięte drożdże z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je ręcznie, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie "odchodzić od ręki". Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do 60 minut).

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Ręcznie lub przy pomocy wałka formujemy okrągłe placuszki. Każdy smażymy po kilka munut z obu stron na niewielkim ogniu na suchej patelni (najlepiej nadaje się do tego typowa patelnia naleśnikowa).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas