Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał

Soczewiaki
Soczewiakimateriały prasowe

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200 g sera żółtego Podlaskiego np. MSM Mońki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania

Składniki

- ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • jajko
  • czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?