Soczewica po hiszpańsku - przysłała Olka

25 dkg soczewicy; 6-7 ziemniaków; 1 cebula; 3-4 pomidory; 2-3 marchewki; 4-5 kiełbasek (suchych, najlepiej cienkich); 2 ząbki czosnku; bulion warzywny; olej; przyprawy

Przygotowanie:

1. Soczewicę dzień wcześniej zalać sporą ilością wody, żeby spęczniała.

2. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, ugotować, odcedzić.

3. Soczewicę ugotować z dodatkiej bulionu warzywnego, wyciśniętego czosnku i łyżką oleju.

4. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki; cebulę obrać ze skórki, pokroić w kostę - cebulę i pomidory usmażyć do konsystencji sosu, na niewielkiej ilości oleju, doprawić do smaku.

5. Marchewkę pokroić w kostkę, podobnie kiełbasę.

6. Do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane ziemniaki, sos z pomidorów i cebuli, marchewkę i kiełabasę. Jeszcze raz doprawić do smaku. Pogotować jeszcze około 10 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas