Soczysta gruszka
Koniec lata to czas, gdy na naszych stołach pojawiają się gruszki. Te soczyste owoce mają szereg pozytywnych właściwości.
Miłośnicy gruszek nie mogą narzekać na niedostatek. Na świecie występuje bowiem ponad pięć tysięcy gatunków tego owocu.
Gruszki są bezpieczne dla dzieci. Można podawać je już siedmiomiesięcznym niemowlakom. Oczywiście najmłodsi powinni otrzymywać ten owoc w postaci soku lub musu. Dla starszych dzieci dobre będą kawałki bez skórki i z wyciętymi ogryzkami.
Choć bardzo smaczne, gruszki zawierają niewiele witamin, głównie C, B1, B2 i PP. Są za to bogate w składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo i magnez. Znajdziemy w nich również jod.
Jako dobre źródło błonnika, sprawdzają się jako składnik diety i przy regulacji pracy układu pokarmowego. Napar z suszonych gruszek uznawany jest za doskonałe lekarstwo na przeziębienie.