Soczysta wątróbka w grzybach
Wątróbka może zyskać na smaku, gdy odpowiednio się ją przyrządzi. Ta z dodatkiem grzybów ma wyrazisty smak i aromat. Z tym daniem warto się zapoznać, bo wątróbka bogata jest w witaminę A, witaminy z grupy B: B2, B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy oraz witaminę C.

Składniki
- pół kg wątróbki kurzej
- 2 cebule
- 5 dużych pieczarek
- 4 borowiki
- sól, pieprz
- olej, mąka
Wątróbkę umyj, osusz, oczyść z błonek. Nożem zrób w niej głęboką kieszeń. Pieczarki i borowiki oczyść, pokrój. Cebule obierz, pokrój w piórka.
Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, podduś pod przykryciem. Przypraw solą i pieprzem.
Farszem napełnij wątróbkę, zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące, usmaż na oleju ze wszystkich stron (wątróbka powinna być lekko krwista). Oprósz solą i pieprzem.
***Zobacz również: Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>