Soczysty indyk z sosem kiwi

Połączenie mięsa z kiwi - zobacz jak to smakuje!

Szaszłyki z boczkiem
Szaszłyki z boczkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż na nim cebulę. Oprósz curry, krótko przesmaż. Kiwi obierz, trzy sztuki zmiksuj z marmoladą morelową. Wymieszaj  z usmażoną cebulą. Czwarte kiwi pokrój w kostkę i zmieszaj z owocowym piure. Odstaw w chłodne miejsce.

2. Paprykę osącz z oleju. Strąki pokrój na 2 cm kawałki. Tak samo pokrój bekon lub szynkę.  8 patyczków do szaszłyków namocz  w zimnej wodzie (nie będą się  palić podczas grillowania).

3. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie: kawałki mięsa, papryki oraz bekonu. Szaszłyki skrop pozostałym olejem i ułóż bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub na aluminiowych tackach. Grilluj ok. 10 min. Zdejmij. Od razu podawaj ze schłodzonym sosem owocowym.  Udekoruj plasterkami kiwi.

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas