Soczysty indyk z sosem kiwi
Połączenie mięsa z kiwi - zobacz jak to smakuje!

Składniki
- 60 dag filetu z piersi indyka (możesz też użyć mięsa z piersi kurczaka)
- 10 dag chudego bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej
- 4 kiwi, po ok. 10 dag każde
- 1 mały słoik grillowanej papryki w oleju
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka marmolady morelowej lub brzoskwiniowej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- plasterki kiwi do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż na nim cebulę. Oprósz curry, krótko przesmaż. Kiwi obierz, trzy sztuki zmiksuj z marmoladą morelową. Wymieszaj z usmażoną cebulą. Czwarte kiwi pokrój w kostkę i zmieszaj z owocowym piure. Odstaw w chłodne miejsce.
2. Paprykę osącz z oleju. Strąki pokrój na 2 cm kawałki. Tak samo pokrój bekon lub szynkę. 8 patyczków do szaszłyków namocz w zimnej wodzie (nie będą się palić podczas grillowania).
3. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie: kawałki mięsa, papryki oraz bekonu. Szaszłyki skrop pozostałym olejem i ułóż bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub na aluminiowych tackach. Grilluj ok. 10 min. Zdejmij. Od razu podawaj ze schłodzonym sosem owocowym. Udekoruj plasterkami kiwi.