Sojowa ricotta - zrób ją sam!

Soja - nie dość, że zdrowa to jeszcze można zrobić z niej mleko, sos, makaron, a nawet wegański ser. Do przygotowania domowej ricotty sojowej zachęca autor przewodnika po roślinnym stylu życia, Miki Mottes. Wystarczą mleko sojowe, sok z cytryny i woda!

Kanapki z ricottą
Kanapki z ricottą123RF/PICSEL

Jak zauważa w swojej książce "Simple Happy Kitchen. Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia" Miki Mottes, w dzisiejszych czasach dieta roślinna stała się tak popularna, że decydują się na nią nie tylko weganie i wegetarianie. "Dieta roślinna może być wspaniała i niezmiernie zróżnicowana. Warto prowadzić wegański styl życia, aby jeść lepiej i zdrowiej, bowiem właśnie taka jest ta dieta - jest też przyjazna dla zwierząt i środowiska" - przekonuje autor.

I tak Mottes w swoim przewodniku po roślinnym stylu życia proponuje przepisy na różnego rodzaju wegańskie dania, w tym sery, które - wbrew pozorom - w prosty sposób można zrobić samemu w domu. Jednym z nich jest chociażby sojowa ricotta.

Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 2 l niesłodzonego mleka sojowego, sok z 3 cytryn oraz 3/4 szklanki gorącej wody.

Przygotowanie wegańskiego sera zaczynamy od zagotowania 2 litrów niesłodzonego mleka sojowego. Gdy zestawimy je z kuchenki, łączymy sok z 3 cytryn z 3/4 szklanki gorącej wody. "Wysoka temperatura ułatwi zagęszczenie" - zauważa Mottes.

Następnie wlewamy 1/3 tej - jak to określa autor - mikstury do rondelka z gorącym mlekiem i delikatnie mieszamy, rondelek przykrywamy i czekamy 5 minut. "Wlejcie trochę ponad połowę pozostałej wody z cytryną i znów zamieszajcie. Powinniście zauważyć, że mleko zaczyna gęstnieć" - instruuje Mottes.

Ponownie przykrywamy rondelek i czekamy kolejnych 5 minut, po czym dodajemy resztkę wody z cytryną do mleka i delikatnie mieszamy. Ponownie przykrywamy rondelek i tym razem odstawiamy go na 15 minut.

Po tym czasie przekładamy masę do gazy i odciskamy wodę do miski. "Wyciskajcie, aż uzyskacie solidną konsystencję, odpowiednią dla przepysznej ricotty. Niech ser czeka w lodówce, aż będziecie gotowi go zjeść!" - kwituje autor. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas