Sokoliki z grilla - Maciej Kuroń

Na jedną osobę: 2 - 3 sokoliki (lub inne kiełbaski); 1 łyżka musztardy; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; po 2 - 3 plasterki sera typu ementaler i szynki;

article cover
Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Każdą parówkę kroimy wzdłuż na dwie połówki. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do niego musztardę, przecier pomidorowy, sól, pieprz i zioła. Mieszamy i tak otrzymaną bejcą smarujemy każdą połówkę parówki.

Dzielimy na pół plasterki sera i szynki. Każdą połówkę parówki owijamy serem i szynką, a następnie składamy po dwa kawałki parówki ze sobą i zawijamy je plastrem wędzonki. Spinamy wymoczoną w wodzie wykałaczką i smarujemy resztą bejcy.

Pieczemy parówki na grillu przez 4 - 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując resztką zaprawy.

Gdy wędzonka się zarumieni, a ser zacznie się topić, podajemy parówki ze świeżymi warzywami i pieczywem.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas