Sorbet kiwi
- 60 dag owoców kiwi,
- 1 szklanka cukru,
- 50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego,
- 1 białko,
- pół łyżeczki soku cytrynowego,
- 300 ml wody,
- 1 owoc kiwi (obrany i pokrojony w cienkie plasterki),
- kilka listków mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę. Wsyp cukier. Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i mieszając gotuj 5 minut, aż od momentu rozpuszczenia się cukru. Gotowy syrop przestudź. Białko schłodź w lodówce. Kiwi cieniutko obierz ze skórki. Owoce opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach. Mus z kiwi przełóż na gęste sitko, a następnie dociskając łyżką przetrzyj. Przetarty mus z kiwi połącz z syropem. Wlej likier miętowy, wymieszaj. Białka wyjmij z lodówki. Wymieszaj z sokiem z cytryny (zamiast soku możesz dodać odrobinę octu). Ubij mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Pianę z białek dodaj do musu. Masę sorbetową przelej do metalowej formy. Wstaw do zamrażalnika na 3 godz. Mieszaj co pół godz. Następnie sorbet zamrażaj przez noc. Sorbet nałóż do pucharków. Udekoruj kiwi i miętą.
Porcja zawiera: 215 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!