Sos chrzanowy do jajek: Trzy przepisy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas pomyśleć o przygotowaniach. Zapewne sporo czasu zajmie nam przyrządzanie tradycyjnych potraw świątecznych, bez których Wielkanoc nie byłaby prawdziwa. Na stole - jak zwykle - królować będą jajka podane w różnej postaci. Jedną z klasycznych przekąsek wielkanocnych są jajka z chrzanem. Dlatego w celu ułatwienia przygotowań do świąt proponujemy trzy ciekawe i proste przepisy na sosy chrzanowe do jajek.

article cover
©123RF/PICSEL

Klasyczny sos chrzanowy na zimno

©123RF/PICSEL

Klasyczny sos chrzanowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Oto składniki, które będą potrzebne:

* mały słoiczek dobrej jakości chrzanu;

* dwie łyżki majonezu;

* łyżka śmietany;

* kilkucentymetrowy starty korzeń chrzanu;

* sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie doprawić sos do smaku.

Sos chrzanowy na ciepło

©123RF/PICSEL

Sos chrzanowy w ciepłej wersji jest dużo rzadziej spotykany niż na zimno, jednak warto go spróbować, ponieważ jest bardzo wykwintny. Oto, co będzie potrzebne do jego przygotowania:

* cztery jajka;

* trzy łyżki dobrej jakości chrzanu ze słoiczka;

* niewielki starty świeży korzeń chrzanu;

* dwie łyżki masła klarowanego;

* śmietana 30-procentowa;

* łyżka mąki pszennej;

* trzy ząbki czosnku;

* pieprz biały;

* sól;

* suszony rozmaryn;

* szklanka wody.

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość aż powstanie biała zasmażka.

2. Do garnka wlewamy wodę i nadal mieszamy całość.

3. Dodajemy chrzan ciągle mieszając.

4. Powoli wlewamy śmietankę i zmniejszamy ogień, żeby się nie zważyła.

5. Wyciskamy czosnek do sosu i doprawiamy całość solem, pieprzem i rozmarynem.

Sos nadaje się nie tylko do jajek, ale także do mięs. Świetnie smakuje również z rybami.

Sos chrzanowo-musztardowy z nutą pomarańczy

©123RF/PICSEL

Ta propozycja z kolei powinna zadowolić każdego, kto lubi eksperymentować z tradycyjnymi smakami. Sos chrzanowo-musztardowy z nutą pomarańczy jest ostry, ale jednocześnie mocno aromatyczny dzięki kandyzowanej skórce pomarańczy. Do jego przygotowania potrzebne będą:

* trzy łyżki chrzanu ze słoiczka dobrej jakości;

* łyżka majonezu dobrej jakości;

* łyżka musztardy dobrej jakości;

* sól, pieprz;

* dwie łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a całość odstawić do lodówki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas