Sosy i farsze do jajek na Wielkanoc

Jajka to podstawowy element wielkanocnego stołu. Przyrządzamy je na różne sposoby: z sosami, pastami, w sałatkach i mięsach. By nieco urozmaicić Wielkanoc, warto przygotować oryginalne dodatki do jajek, które wprowadzą trochę nowości na stół i zaciekawią gości. Dlatego proponujemy sześć niecodziennych przepisów na pasty i sosy do jajek wielkanocnych.

article cover
©123RF/PICSEL

Pasta z łososia wędzonego

©123RF/PICSEL

Pastę z wędzonego łososia można wykorzystać do faszerowania jajek, ale także naleśników, pasztecików i mięs. Jej smak jest delikatny i wykwintny. Oto instrukcja, jak ją przygotować.

Potrzebne składniki

* cztery jajka;

* 50 gramów wędzonego łososia;

* dwie łyżki majonezu;

* dwie łyżki jogurtu naturalnego;

* zielony ogórek;

* posiekany koperek;

* sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Jajka należy ugotować, a następnie posiekać na tarce. Dodać rozdrobionego łososia i resztę składników, a na koniec całość dokładnie wymieszać. Pastę przechowywać w lodówce.

Sos serowo-koperkowy

To pozycja obowiązkowa dla fanów różnych rodzajów sera. Koperek nadaje dipowi aromatycznej woni i przypomina nam o wiośnie. Do przygotowania sosu potrzebujemy:

* 100 gramów sera pleśniowego dobrej jakości;

* jedno opakowanie serka homogenizowanego;

* sok z połówki cytryny;

* trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego;

* szczyptę pieprzu;

* posiekany świeży koperek.

Sposób przygotowania

Rozdrabniamy ser pleśniowy, a następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos do lodówki.

Pasta z szynką parmeńską

©123RF/PICSEL

To kolejna propozycja wykwintnej pasty, a to za sprawą szynki parmeńskiej i orzechów. Co będzie potrzebne do przyrządzenia pasty?

* cztery jajka ugotowane na twardo;

* 50 gramów posiekanej szynki parmeńskiej;

* dwie łyżki majonezu;

* dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego;

* posiekane orzechy włoskie;

* sól, pieprz, słodka papryka.

Sposób wykonania

Jajka należy zatrzeć na tarce z małymi oczkami, następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić pastę do smaku.

Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowo-miodowy ma słodko-goryczkowaty smak. Pasuje zarówno do jajek, jak i pieczonych mięs, których przecież na stole wielkanocnym jest pod dostatkiem. Jest prosty w przygotowaniu i niedrogi. Oto potrzebne składniki:

* trzy łyżki dobrej jakości musztardy;

* trzy łyżki majonezu light;

* 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego;

* dwie łyżeczki miodu;

* szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie odstawiamy sos do lodówki.

Pasta z tuńczyka

©123RF/PICSEL

Pasta z tuńczyka to trafiony dodatek do wielkanocnych jajek. Jest lekka i bardzo zdrowa, dlatego warto jeść ją nie tylko w święta, ale na stałe włączyć do diety. Oto składniki, które będą potrzebne do jej przygotowania:

* pięć jajek;

* puszka tuńczyka w sosie własnym;

* dwie łyżki majonezu light;

* dwie łyżki jogurtu naturalnego;

* przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka;

* posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania

Jajka należy ugotować na twardo, następnie ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Do jajek dodać tuńczyka odcedzonego z zalewy, następnie majonez i szczypiorek, a na koniec doprawić całość do smaku. Pastą można smarować jajka, krakersy, a także mięso i kanapki.

Sos pomidorowo-paprykowy

Z kolei ta propozycja zadowoli podniebienia smakoszy wyrazistych potraw - to połączenie pomidorów, papryki i chili. Oto przepis.

Potrzebne składniki

* dwa pomidory;

* jedna papryka;

* mała papryczka chili;

* szczypta soli i pieprzu cayenne;

* łyżka majonezu;

* ząbek czosnku;

* oliwa z oliwek;

* szczypta cukru.

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojone pomidory i paprykę. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną papryczkę chili, przecier, cukier i przyprawy. Delikatnie mieszamy całość aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawiamy sos do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Sos można podawać do jajek zarówno na zimno, jak i na ciepło.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas