Reklama

Reklama

Spaghetti alla puttanesca

Klasyczne danie o wyrazistym smaku.

Składniki:

- słoiczek anchois (40 g),

Reklama

- 80 g czarnych oliwek,

- 1 cebula,

- 1 ząbek czosnku,

- papryczka chili,

- 40 g kaparów,

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,

- 500 g pomidorów z puszki a najlepiej polpa di pomodoro (miąższ pomidorowy),

- 350 g spaghetti,

- sól, pieprz,

- 1/2 pęczka pietruszki

Przygotowanie:

Anchois osączyć i pokroić. Oliwki wypestkować I pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Chili pokroić w krążki, kapary osączyć. Oliwę rozgrzać w rondlu, przesmażyć czosnek i cebulę. Dodać anchois i chili, przesmażyć. Następnie dodać pomidory, oliwki, kapary i gotować ok. 5-10 minut. Spaghetti gotować w osolonym wrzątku przez ok. 8 minut. Pietruszkę posiekać. Sos doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Nakładać na talerze, posypać pietruszką.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | makaron | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje