Spaghetti bolognese (po 18. miesiącu)

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese Rodzice w kuchni
  • 1 cebula
  • 400-500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowo - wieprzowego)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 1 marchewka (może być ugotowana) 
  • pokrojone pomidory z puszki lub przetarte ze słoika
  • 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek ugotowanego korzenia)
  • dodatki: tarty parmezan, czerwone wino
  1. Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i podsmaż cebulkę.
  3. Mięso posól i popieprz, a następnie dodaj do cebulki wraz z marchewką i selerem.
  4. Całość podsmażaj aż mięso zbieleje (w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju).
  5. Dodaj pomidory, wyciśnięty czosnek, bazylię i oregano oraz czerwone wino (wersja dla dorosłych).
  6. Całość duś aż seler i marchewka będą miękkie.
  7. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  8. Ugotowany makaron połóż na talerzu, polej sosem i posyp parmezanem.