Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów

Klasyka smakuje najlepiej.

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 kg pomidorów malinowych bez skórki 
  • 2 średniej wielkości cebule 
  • świeża bazylia 
  • 2 ząbki czosnku 
  • parmezan 
  • oliwa 
  • przyprawy: suszone oregano i bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwa. Dopraw mięso oregano i suszona bazylia.

2. Oddzielnie podsmaż skrojoną w piórka cebule. Pomidory drobno posiekaj w kostkę i następnie wraz z cebula dodaj do mięsa. Na koniec, wyciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Gotuj wszystko przez 2-3 minuty. Sos nałóż na przygotowaną wcześniej porcje makaronu, posyp startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas