Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów
Klasyka smakuje najlepiej.
Składniki:
- pół opakowania makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kg pomidorów malinowych bez skórki
- 2 średniej wielkości cebule
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
- oliwa
- przyprawy: suszone oregano i bazylia, sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwa. Dopraw mięso oregano i suszona bazylia.
2. Oddzielnie podsmaż skrojoną w piórka cebule. Pomidory drobno posiekaj w kostkę i następnie wraz z cebula dodaj do mięsa. Na koniec, wyciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Gotuj wszystko przez 2-3 minuty. Sos nałóż na przygotowaną wcześniej porcje makaronu, posyp startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.