Spaghetti carbonara
Po 3. roku życia możesz zrobić swojemu maluchowi "dorosłe" danie. Z pewnością mu posmakuje.
Składniki:
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 łyżeczki masła
- 2 pieczarki
- łyżka tartego żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- 1-2 łyżki
- śmietany
- jajko
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i podsmaż. Szynkę pokrój w paski.
2. Makaron ugotuj i odcedź.
3. Makaron, szynkę oraz pieczarki podgrzewaj na maśle na wolnym ogniu.
4. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, zmiażdżonym czosnkiem i żółtym serem, a potem połącz z makaronem.
5. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.