Reklama

Reklama

Spaghetti carbonara, które rozpływa się w ustach

Carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, które pokochali ludzie na całym świecie. Można się sprzeczać, czy dodawać do niej śmietanę, czy też nie, oraz czym należy ją posypać, ale jedno jest pewne - smakuje jak niebo!

Składniki dla: 2 osoby

Składniki

  • 2 jajka kurze
  • 1 mała cebula
  • 100 gram boczku wędzonego
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 40 g parmezanu
  • pieprz, sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie pokroić boczek i cebulę w drobną kostkę, usmażyć razem na suchej patelni, aż do zarumienienia boczku. 

W miseczce roztrzepać same żółtka jaj, dodać pieprz i sól.

Po ugotowaniu odcedzić makaron i dodać na patelnię, wymieszać z boczkiem i cebulą na małym ogniu. Wyłączyć ogień, dodać połowę startego sera, wymieszać. 

Dodać roztrzepane żółtka jaj, mieszać na gorącej patelni do momentu oblepienia makaronu przez sos. 

Podawać posypane resztą startego sera. 

Dowiedz się więcej na temat: carbonara | spaghetti | boczek | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje