Spaghetti carbonara, które rozpływa się w ustach

Aktualizacja

Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, które pokochali ludzie na całym świecie. Można się sprzeczać, czy dodawać do niej śmietanę, czy też nie, oraz czym należy ją posypać, ale jedno jest pewne - spaghetti carbonara smakuje jak niebo!

Spaghetti Carbonara to klasyk
Spaghetti Carbonara to klasyk123RF/PICSEL

Spaghetti carbonara - przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie pokroić boczek i cebulę w drobną kostkę, usmażyć razem na suchej patelni, aż do zarumienienia boczku. 

W miseczce roztrzepać same żółtka jaj, dodać pieprz i sól.

Po ugotowaniu odcedzić makaron i dodać na patelnię, wymieszać z boczkiem i cebulą na małym ogniu. Wyłączyć ogień, dodać połowę startego sera, wymieszać. 

Dodać roztrzepane żółtka jaj, mieszać na gorącej patelni do momentu oblepienia makaronu przez sos. 

Podawać posypane resztą startego sera.

Poznaj też inne przepisy kuchni włoskiej:

Zobacz również:

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas