Reklama

Reklama

Spaghetti Vongole

Delikatne małże i białe wino.

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg świeżych małży wenus,
- 0,25 l. wytrawnego wina białego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 pęczki pietruszki,
- 400 g spaghetti,
- sól,
- grubo zmielony pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Małże dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Otwarte muszle odrzucić, pozostałe umieścić w rondlu, zalać białym winem, zagotować, zdjąć z ognia i trzymać 5 minut pod przykryciem. Małże wyjąć, nieotwarte małże odrzucić. Sos spod małż przecedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Listki pietruszki drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę, czosnek i pietruszkę, zalać sosem spod małż i gotować 2-3 minuty. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Połowę małż uwolnić z muszli i razem z pozostałymi dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Wmieszać ugotowany makaron. Dekorować zieloną pietruszką.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2600 kJ/621 kcal

Dowiedz się więcej na temat: makaron | kuchnia włoska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje