Składniki na 4 porcje: - 1 kg świeżych małży wenus, - 0,25 l. wytrawnego wina białego, - 1 cebula, - 3 ząbki czosnku, - 6 łyżek oliwy z oliwek, - 2 pęczki pietruszki, - 400 g spaghetti, - sól, - grubo zmielony pieprz, - 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Małże dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Otwarte muszle odrzucić, pozostałe umieścić w rondlu, zalać białym winem, zagotować, zdjąć z ognia i trzymać 5 minut pod przykryciem. Małże wyjąć, nieotwarte małże odrzucić. Sos spod małż przecedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Listki pietruszki drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę, czosnek i pietruszkę, zalać sosem spod małż i gotować 2-3 minuty. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Połowę małż uwolnić z muszli i razem z pozostałymi dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Wmieszać ugotowany makaron. Dekorować zieloną pietruszką. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2600 kJ/621 kcal