Spaghetti z cukinii z halloumi

To proste danie wegetariańskie przygotujesz w zaledwie 30 minut! Dodatek cypryjskiego sera halloumi sprawi, że będzie sycące i wyjątkowo smaczne, a cukinia w formie długich nitek to przysłowiowa wisienka na torcie.

Spaghetti z cukinii z halloumi
Spaghetti z cukinii z halloumi123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 op. (22 dag) sera halloumi
  • 3-4 cukinie
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bazyliowego pesto
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • garść rukoli
30 min
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Patelnię grillową posmaruj oliwą. Ser pokrój w plastry. Smaż po 3-4 min z każdej strony. Trzymaj w cieple. Cukinię przepuść przez tarkę spiralną (lub pokrój ją specjalną obieraczką do julienne). Posiekaj drobno obraną cebulę oraz czosnek. 

2. Na 2 łyżkach oliwy zrumień cebulę z czosnkiem. Wrzuć cukinię. Smaż, mieszając, około 5 min. Połącz z pesto. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z serem, pomidorkami i rukolą.