Spaghetti z dynią i mięsem mielonym
Proste danie z jesiennego menu. W pół godziny!
- 600 g dyni
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 400 g mieszanego mięsa mielonego
- sól, pieprz
- curry
- suszony tymianek
- opakowanie (500 g) krojonych pomidorów
- 400 g spaghetti
- 40 g tartego parmezanu
- Świeży tymianek do dekoracji Przygotowanie:
Dynię obrać, odrzucić pestki, miąższ pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim mięso mielone. Dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i curry. Dodać pomidory i dynię. Gotować ok. 8 minut. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Spaghetti podawać z sosem, posypać parmezanem, dekorować tymiankiem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 3100 kJ/740 kcal