Spaghetti z krewetkami

Przygotujesz w 15 minut!

Do spaghetti możesz również dodać pesto
Do spaghetti możesz również dodać pesto123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  •  2 ząbki czosnku
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1/2 kg krewetek tygrysich mrożonych
  • 3 fileciki anchois
  • 1/2 pęczka siekanej pietruszki
  •  sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

1. Zamrożone krewetki wrzuć na sitko i obficie przelej wrzątkiem. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i po chwili odsączone krewetki. Smaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Kiedy puszczą wodę, zmniejsz ogień i dodaj anchois. Przemieszaj dokładnie i dodaj pokrojone pomidory z puszki.

2. Pozwól, by całość podusiła się na małym ogniu. Po ok. 5 minutach wrzuć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, dopraw całość solą i pieprzem. Ugotowany al dente (nie hartuj go po ugotowaniu!) makaron wrzuć na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem.

3. Przed podaniem obficie posyp danie siekaną pietruszką.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas