Sposób na jajko
Jajko można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbujmy uciec od rutyny i nieśmiertelne jajko w majonezie zastąpmy potrawą bardziej wyszukaną.
To danie można serwować zarówno na zimno jak i na ciepło - z patelni. Jajka z pieczarkami lubią i dzieci, i dorośli.
Świetne jako przystawka, zaś na ciepło mogą być lekkim daniem obiadowym. Jajka gotujemy na twardo pieczarki kroimy w kostkę (w miarę drobno) i podsmażamy na maśle z cebulką, studzimy.
Każde jajko należy przekroić na pół, wyjąć żółtka. Żółtka gnieciemy widelcem, dodajemy podsmażone i wystudzone pieczarki, łyżkę majonezu, odrobinę musztardy oraz sól i pieprz do smaku.
Nie bójmy się dodać więcej pieprzu - potrawa nie będzie wówczas mdła. W każdą połówkę jajka, w miejscach po żółtku, nakładamy małą łyżeczką farsz z żółtek i pieczarek.
Jajka można przystroić sezonowymi warzywami np. ogórkiem, papryką itd. Na ciepło, z patelni świetnie komponują się z zieloną sałatą i puree ziemniaczanym.