Reklama

Reklama

Sposób na jajko

Jajko można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbujmy uciec od rutyny i nieśmiertelne jajko w majonezie zastąpmy potrawą bardziej wyszukaną.

To danie można serwować zarówno na zimno jak i na ciepło - z patelni. Jajka z pieczarkami lubią i dzieci, i dorośli.

Reklama

Świetne jako przystawka, zaś na ciepło mogą być lekkim daniem obiadowym. Jajka gotujemy na twardo pieczarki kroimy w kostkę (w miarę drobno) i podsmażamy na maśle z cebulką, studzimy.

Każde jajko należy przekroić na pół, wyjąć żółtka. Żółtka gnieciemy widelcem, dodajemy podsmażone i wystudzone pieczarki, łyżkę majonezu, odrobinę musztardy oraz sól i pieprz do smaku.

Nie bójmy się dodać więcej pieprzu - potrawa nie będzie wówczas mdła. W każdą połówkę jajka, w miejscach po żółtku, nakładamy małą łyżeczką farsz z żółtek i pieczarek.

Jajka można przystroić sezonowymi warzywami np. ogórkiem, papryką itd. Na ciepło, z patelni świetnie komponują się z zieloną sałatą i puree ziemniaczanym.

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje