Reklama

Reklama

Sposób na miękką i soczystą wątróbkę

Wątróbka – dla jednych poezja smaku, dla innych koszmar z dzieciństwa ciągnący się aż po dorosłość. Jedno jest pewne – wątróbka to doskonałe źródło witamin z grupy B. Warto ją jeść z uwagi na jej walory odżywcze, ale i smakowe. Wystarczy dobrze ją przygotować, by była miękka i soczysta.

Wątróbka w sosie własnym z cebulką to najbardziej znany i lubiany sposób przyrządzania tej potrawy. Istnieje jednak sposób, by wątróbka smakowała jeszcze lepiej. Za tajemnicą sukcesu na doskonały smak stoi jeden, dodatkowy składnik - jabłko.

Jak zrobić miękką i soczystą wątróbkę z jabłkiem?

Do zrobienia wątróbki w sosie własnym z dodatkiem jabłka potrzebujesz:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki

Przede wszystkim wątróbkę należy dokładnie oczyścić z wszystkich błonek i żyłek, a następnie opłukać ją pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Tak przygotowaną wątróbkę trzeba oprószyć mąką.

Reklama

Kolejny krok to pokrojenie cebuli w grubą kostkę, którą następnie należy zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy cebula będzie gotowa, wyjmujemy ją z tłuszczu do naczynia.

Na tej samej patelni obsmażamy obtoczoną w mące wątróbkę, następnie dodajemy cebulę oraz jabłko pokrojone w ósemki. Całość należy podlać gorącym bulionem warzywnym lub drobiowym tak, by płyn w całości zakrywał wątróbkę. Dusimy około 10 minut do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać a sos zrobi się gęsty. Na koniec potrawę okraszamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

***

Zobacz także:

Ciasto z mikrofali - dwa banalnie proste przepisy

Babciny sposób na puszyste kotlety schabowe

Czy żurek nadaje się do zamrożenia?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wątróbka z jabłkiem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama