Sposób na miękką i soczystą wątróbkę
Wątróbka – dla jednych poezja smaku, dla innych koszmar z dzieciństwa ciągnący się aż po dorosłość. Jedno jest pewne – wątróbka to doskonałe źródło witamin z grupy B. Warto ją jeść z uwagi na jej walory odżywcze, ale i smakowe. Wystarczy dobrze ją przygotować, by była miękka i soczysta.
Wątróbka w sosie własnym z cebulką to najbardziej znany i lubiany sposób przyrządzania tej potrawy. Istnieje jednak sposób, by wątróbka smakowała jeszcze lepiej. Za tajemnicą sukcesu na doskonały smak stoi jeden, dodatkowy składnik - jabłko.
Jak zrobić miękką i soczystą wątróbkę z jabłkiem?
Do zrobienia wątróbki w sosie własnym z dodatkiem jabłka potrzebujesz:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duże jabłko
- 2 średnie cebule
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- 3 łyżki mąki
Przede wszystkim wątróbkę należy dokładnie oczyścić z wszystkich błonek i żyłek, a następnie opłukać ją pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Tak przygotowaną wątróbkę trzeba oprószyć mąką.
Kolejny krok to pokrojenie cebuli w grubą kostkę, którą następnie należy zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy cebula będzie gotowa, wyjmujemy ją z tłuszczu do naczynia.
Na tej samej patelni obsmażamy obtoczoną w mące wątróbkę, następnie dodajemy cebulę oraz jabłko pokrojone w ósemki. Całość należy podlać gorącym bulionem warzywnym lub drobiowym tak, by płyn w całości zakrywał wątróbkę. Dusimy około 10 minut do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać a sos zrobi się gęsty. Na koniec potrawę okraszamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
***
Zobacz także: