Czy żurek nadaje się do zamrożenia?
Wielkanocny żurek to jedna z najważniejszych, świątecznych potraw. Co jednak zrobić, kiedy nadmiar tej pysznej zupy zostanie nam w garnku? Czy żurek można bez obawy zamrozić? A jeśli tak, to ile czasu możemy go przechowywać?
Żurek to nieodłączny element polskiego śniadania wielkanocnego. To również jedna z najbardziej lubianych zup w naszym kraju - zwłaszcza przez zagranicznych gości. Jeśli nie zdołamy przez okres świąt spożyć żurku - nie musimy go wyrzucać. Okazuje się, że zupę można zamrozić.
Jak odpowiednio zamrozić żurek?
Mrożenie żurku to świetny sposób na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Należy jednak pamiętać o kilku kwestiach, zanim zupę schowamy do zamrażalnika. Żur powinniśmy mrozić bez tzw. "wkładek" - jajek, mięsa czy ziemniaków.
Należy odcedzić zupę i płyn przelać do zamykanego pojemnika. Radzimy unikać przelewania żurku do słoików, które mogą pęknąć pod wpływem ujemnej temperatury. Tak odpowiednio zamrożona zupa jest zdatna do spożycia przez długi czas - nawet do 2 miesięcy.
Pozbycie się z płynu dodatków przed jego zamrożeniem pozwoli nam na dłuższe zachowanie przydatności do spożycia. Ponadto rozmrożone ziemniaki charakteryzują się słodkim posmakiem, co mogłoby zepsuć smak tej pysznej zupy.
***
Zobacz także: