Sposoby na pierogi. Jak je mrozić, żeby się nie sklejały?

Mrożenie pierogów to wybawienie dla wszystkich osób, które na co dzień nie mają dużo czasu na gotowanie, a zawsze chcą mieć pod ręką domowy posiłek. Dzięki temu manewrowi łatwiej jest zorganizować przygotowania do dużych uroczystości. Nie wyobrażasz sobie lepienia pierogów w samym środku świątecznego zamieszania? W takim razie sprawdź, jak zamrozić pierogi. Znamy patent, dzięki któremu nie będą się sklejały, a po ugotowaniu zamienią się w pierwszorzędną ucztę.

Mrożenie pierogów umożliwi przygotowanie obiadu błyskawicznego
Mrożenie pierogów umożliwi przygotowanie obiadu błyskawicznego123RF/PICSEL

Surowe czy gotowane? Jakie pierogi mrozić?

Istnieją różne podejścia do tematu mrożenia pierogów. Niektórzy kucharze na podstawie swojego doświadczenia stwierdzają, że wkładanie surowych pierogów do zamrażarki skutkuje tym, że nawet po późniejszym ugotowaniu ciasto robi się twarde. Inni zaś twierdzą, że poddawanie działaniu niskiej temperatury ugotowanych pierogów zwiększa ryzyko, że podczas ponownej obróbki zwyczajnie się rozpadną. Na szczęście istnieje bardzo praktyczny kompromis: blanszowanie pierogów przed mrożeniem.

Pierogi z makiemVideoKuchnia.pl

Jak zamrozić pierogi krok po kroku?

Ciasto i nadzienie przygotuj jak zwykle. Zasady, które przedstawiamy w naszym krótkim poradniku, zastosować można zarówno do potrawy podawanej na słodko, jak i na słono.

  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli oraz łyżkę lub dwie oleju.
  • Pierogi włóż do wrzątku i wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej po 30 sekundach. Najlepiej robić to partiami i wrzucać tylko kilka sztuk w jednym momencie. Dzięki temu żaden z pierogów nie spędzi w gorącej wodzie zbyt dużo czasu.
  • Ułóż je na tacce podsypanej mąką lub posmarowanej cienko olejem. Możesz użyć do tego również pergaminu do pieczenia. Ważne, by pierogi się ze sobą nie stykały. Inaczej posklejają się i zamiast apetycznych kąsków, na talerzu podczas posiłku uzyskasz co najwyżej pierogową grudę.
  • Tackę z pierogami włóż do zamrażarki, dopiero gdy całkiem wystygną. Po dwóch godzinach będą już zmrożone i twarde, więc bez problemu przełożysz je do woreczków lub pudełek przeznaczonych do mrożenia. Każdą paczkę opisz datą mrożenia i rodzajem nadzienia. Bez trudu rozpoznasz upragnione smakołyki nawet po wielu tygodniach.
Przyrządzając posiłek, czas gotowania pierogów liczymy od momentu ich ponownego wypłynięcia na powierzchnię
Przyrządzając posiłek, czas gotowania pierogów liczymy od momentu ich ponownego wypłynięcia na powierzchnię123RF/PICSEL

Czy ciasto na pierogi można zrobić dzień wcześniej?

To pytanie zadają sobie wszyscy miłośnicy tej tradycyjnej potrawy, którzy wolą dzielić swoje kulinarne działania na etapy, by jednorazowo nie spędzać w kuchni wielu godzin. Podstawą dania jest idealne ciasto na pierogi. Metodą prób i błędów dobieramy proporcje, by było miękkie i elastyczne. Jego przechowywanie jednak też ma znaczenie!

Ciasto można zrobić wcześniej, lecz nie jest to polecana praktyka. Może ono stać się twarde i pierogi nie wyjdą już tak delikatne. Dużo lepszym pomysłem jest wcześniejsze przyrządzenie farszu, który bez problemów przetrwa dzień czy dwa w lodówce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas