Sposoby na pierogi. Jak je mrozić, żeby się nie sklejały?

Mrożenie pierogów umożliwi przygotowanie obiadu błyskawicznego
Mrożenie pierogów umożliwi przygotowanie obiadu błyskawicznego123RF/PICSEL

Surowe czy gotowane? Jakie pierogi mrozić?

Pierogi z makiemVideoKuchnia.plVideoKuchnia.pl

Jak zamrozić pierogi krok po kroku?

  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli oraz łyżkę lub dwie oleju.
  • Pierogi włóż do wrzątku i wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej po 30 sekundach. Najlepiej robić to partiami i wrzucać tylko kilka sztuk w jednym momencie. Dzięki temu żaden z pierogów nie spędzi w gorącej wodzie zbyt dużo czasu.
  • Ułóż je na tacce podsypanej mąką lub posmarowanej cienko olejem. Możesz użyć do tego również pergaminu do pieczenia. Ważne, by pierogi się ze sobą nie stykały. Inaczej posklejają się i zamiast apetycznych kąsków, na talerzu podczas posiłku uzyskasz co najwyżej pierogową grudę.
  • Tackę z pierogami włóż do zamrażarki, dopiero gdy całkiem wystygną. Po dwóch godzinach będą już zmrożone i twarde, więc bez problemu przełożysz je do woreczków lub pudełek przeznaczonych do mrożenia. Każdą paczkę opisz datą mrożenia i rodzajem nadzienia. Bez trudu rozpoznasz upragnione smakołyki nawet po wielu tygodniach.
Przyrządzając posiłek, czas gotowania pierogów liczymy od momentu ich ponownego wypłynięcia na powierzchnię
Przyrządzając posiłek, czas gotowania pierogów liczymy od momentu ich ponownego wypłynięcia na powierzchnię123RF/PICSEL

Czy ciasto na pierogi można zrobić dzień wcześniej?