Sprawdzone sposoby
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.
1. Młode ziemniaki świetnie smakują z kefirem, śmietaną lub jogurtem i dodatkiem startego świeżego ogórka, rzodkiewki, botwinki i koperku.
2. Warzywa, w tym ziemniaki, możesz gotować na parze. Wystarczy je pokroić, ułożyć na sitku garnka do gotowania na parze, przykryć i gotować 20 minut. Możesz dodać do nich gałązki kopru. Przed podaniem nie zapomnij ziemniaków posolić.
3. Świeża natka pietruszki, koperek lub tymianek - te i inne zioła doskonale pasują do młodych ziemniaków. Ale możesz też wypróbować nowe smaki, posypując ziemniaki szczyptą chilli, imbiru lub kminku.
4. Młode ziemniaki mają bardzo dużo wody, dlatego nie rób z nich placków ziemniaczanych czy babki ziemniaczanej. Do tych potraw używaj starych ziemniaków. Natomiast możesz je dodawać do zupy jarzynowej.