Sprawdzone sposoby na niejadków
Jak skłonić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
Zapoznając dziecko z nowymi smakami już od najmłodszych lat otwieramy je na świat warzyw i owoców, kreujemy dobre nawyki na przyszłość, ale przede wszystkim dbamy o jego prawidłową dietę. Podanie dziecku soków i musów owocowo-warzywnych może być sposobem na zwiększenie różnorodności diety, która jest tak ważna w okresie intensywnego rozwoju.
Owoce i warzywa to podstawa!
Jak donosi polski Instytut Matki i Dziecka: "Niedobór warzyw jest jednym z najczęściej obserwowanych błędów w żywieniu dzieci. Warzywa są ważnym źródłem witamin (C, beta karotenu, witamin z grupy B) i składników mineralnych (potasu, magnezu, wapnia, manganu, miedzi, cynku, molibdenu), a także błonnika". Składniki te odgrywają ogromną rolę w budowaniu odporności dziecka, walce z infekcjami oraz zapewnieniu młodemu organizmowi odpowiedniej dawki energii.
Edukacja dzieci w zakresie spożycia owoców i warzyw oraz kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych są więc niezwykle istotne. Niestety, dzieci wybierają zwykle te warzywa i owoce, które znają i lubią, czasem trudno przekonać je do nowych smaków czy konsystencji. Jak przełamać opór dziecka i nie wychować niejadka?
Sprawdzone sposoby na niejadków
Zwykle wiele czynników składa się na niechęć dziecka do jedzenia. Trudno więc mówić o prostych rozwiązaniach, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które mogą zmniejszyć szansę, że wyrośnie nam niejadek. Oto, co radzi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie:
1. Ty decydujesz, kiedy, gdzie i co dziecko będzie jadło. Dziecko decyduje, jak dużo będzie jadło.
2. Podawaj dziecku jedzenie w cichym pomieszczeniu, posadź je na krześle, nie rozpraszaj go.
3. Utrzymuj 3 lub 4-godzinne przerwy pomiędzy posiłkami, nie podawaj dziecku przekąsek.
4. Proponuj różne produkty kilkukrotnie i nie zniechęcaj się, gdy dziecko odmówi spożycia.
5. Podawaj małe porcje (np. wielkości piąstki dziecka).
6. Nagradzaj zjedzenie nowego rodzaju pokarmu (np. pochwałą u małych dzieci i w miarę możliwości drobną zabawką u większych).
7. Nie stosuj jedzenia jako nagrody.
Sięgaj po soki i musy bez obaw
Łagodne wprowadzanie do diety dziecka nowych smaków, różnych konsystencji, a także stopniowe zwiększanie porcji z pewnością wzbogaci dziecięcą dietę o ważne składniki odżywcze. Jeśli dziecko nie chce jeść owoców lub warzyw, warto zapoznawać je z sokami i musami owocowymi oraz warzywnymi, ponieważ stanowią one naturalne źródło witamin, kwasów organicznych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. To produkty idealne dla dzieci z uwagi na swoją konsystencję, łatwość podania i urozmaicone smaki.
Wbrew opiniom niektórych rodziców nie należy obawiać się, że soki i musy ze sklepowej półki produkowane są z użyciem konserwantów i sztucznych barwników. Jak podkreśla dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, obawy tego typu są całkowicie nieuzasadnione.
- Czasami spotykam się z sytuacją, gdy rodzice pragną, aby ich dzieci zdrowo się odżywiały, ale w obawie przed cukrem i konserwantami nie podają dzieciom soków czy musów - to nie jest właściwe podejście. Zgodnie z prawem do wszystkich soków 100% zabronione jest dodawanie barwników, aromatów, substancji konserwujących oraz słodzących. Musy 100% również nie zawierają koserwantów, cukru, syropu czy innych sztucznych dodatków, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Podanie dzieciom soków i musów, które są kombinacją różnych smaków, może być prostym i skutecznym sposobem na uzupełnienie diety dziecka o cenne składniki zawarte w owocach i warzywach - twierdzi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Pozytywne skutki prawidłowego odżywiania odczuwalne są dopiero po czasie, jednak dietę bogatą w owoce i warzywa bez wątpienia należy wprowadzić już w okresie dziecięcym. Pamiętajmy przy tym, że nauka akceptacji nowych smaków wymaga od dziecka smakowania ich wielokrotnie.