Sprawdzone sposoby na udaną grzybową
Warto skorzystać z rad doświadczonych gospodyń domowych.
Co może stanowić bazę do zupy?
Bazą do zupy mogą być: włoszczyzna i łyżeczka oleju, masło klarowane plus sól i pieprz albo mięso rosołowe, marchewka i pietruszka. Zawsze trzeba dodać pokrojoną cebulę.
Czym zastąpić marchewkę w zupie grzybowej?
Zamiast marchewki, do wywaru możemy dodać 10 dag namoczonych suszonych śliwek. Zupa zyska mocny charakterystyczny smak.
Jakie dodatki do zupy grzybowej?
Natka pietruszki, koperek lub tymianek - te dodatki doskonale pasują do zup grzybowych. Zioła możesz dodać, posypując je prosto na talerz przed podaniem zupy.
Jakie grzyby do zupy?
Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jeśli są mrożone, przed wrzuceniem do zupy trzeba je rozmrozić i namoczyć, tak samo jak świeże grzyby.
Jakie dodatki do zupy grzybowej?
Makaron, zacierki, grzanki, kasza perłowa, manna lub krakowska - oto niektóre dobre dodatki do zupy grzybowej. Można ją też przygotować z ziemniakami lub ryżem.