Sprawdzone sposoby na udaną grzybową

Warto skorzystać z rad doświadczonych gospodyń domowych.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa123RF/PICSEL
Masło
Masło123RF/PICSEL

Co może stanowić bazę do zupy?

Bazą do zupy mogą być: włoszczyzna i łyżeczka oleju, masło klarowane plus sól i pieprz albo mięso rosołowe, marchewka i pietruszka. Zawsze trzeba dodać pokrojoną cebulę.

Suszone śliwki
Suszone śliwki123RF/PICSEL

Czym zastąpić marchewkę w zupie grzybowej?

Zamiast marchewki, do wywaru możemy dodać 10 dag namoczonych suszonych śliwek. Zupa zyska mocny charakterystyczny smak.

Natka pietruszki
Natka pietruszki123RF/PICSEL

Jakie dodatki do zupy grzybowej?

Natka pietruszki, koperek lub tymianek - te dodatki doskonale pasują do zup grzybowych. Zioła możesz dodać, posypując je prosto na talerz przed podaniem zupy.

Suszone grzyby
Suszone grzyby123RF/PICSEL

Jakie grzyby do zupy?

Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jeśli są mrożone, przed wrzuceniem do zupy trzeba je rozmrozić i namoczyć, tak samo jak świeże grzyby.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa123RF/PICSEL

Jakie dodatki do zupy grzybowej?

Makaron, zacierki, grzanki, kasza perłowa, manna lub krakowska - oto niektóre dobre dodatki do zupy grzybowej. Można ją też przygotować z ziemniakami lub ryżem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas