"Ziemniaczany" sernik Makłowicza to przebój wśród ciast! Pulchny i delikatny w smaku
Robert Makłowicz znany jest ze swojej miłości do polskiej kuchni regionalnej. Nie dziwi więc fakt, że często sięga po tradycyjne przepisy, do których nierzadko dodaje jednak coś od siebie. Podróżnik i krytyk kulinarny kocha także desery - jakiś czas temu podzielił się z fanami swoim przepisem na pyszny, pulchny sernik. Jego sekretem są... warzywa!
Sernik to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych deserów na bazie sera białego, który przygotuje w domu nawet początkujący cukiernik. Do przygotowania klasycznego sernika polskiego potrzebujemy takich składników jak:
- zmielony twaróg
- jajka
- cukier
- masło
- niewielka ilość mąki pszennej
- budyń w proszku
- sól
- proszek do pieczenia
- cukier wanilinowy.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
To klasyczny przepis, który zawsze się sprawdza, ale nie jedyny! Polski krytyk kulinarny i podróżnik, Robert Makłowicz przygotowuje masę na sernik według starej, tradycyjnej receptury - zamiast popularnego serka na sernik wykorzystuje naturalny, półtłusty twaróg, a do masy dodaje... ziemniaki!
Sernik według przepisu Roberta Makłowicza. Sekretem jest jeden składnik!
Przygotowanie:
1. Przełóż żółtka do miski, dodaj cukier puder, cukier z wanilią i ziemniaki. Miksuj wszystko przez kilka minut.
2. Dodaj zmielony ser, mąkę, skórę tartą z cytryny i dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy i połącz wszystkie składniki.
4. Przełóż masę na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz następnie około godziny.
5. Studź sernik przy lekko uchylonych drzwiach. Podaj następnie z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Zobacz również: